Bagaimana Penagihan Terlambat Kita Mempengaruhi Kitaran Penukaran Tunai?

Beli sekarang, bayar kemudian. Penagihan tertunda, yang sering disebut penagihan tertunda, membolehkan pelanggan membayar pembelian beberapa lama setelah benar-benar memperolehnya. Walaupun ini mungkin menjadi insentif dan menghasilkan lebih banyak penjualan, namun ini juga dapat mempengaruhi siklus penukaran tunai perniagaan anda. Menurut Dun dan Bradstreet Credibility Corp, yang mengkhususkan diri dalam kredit perniagaan, "Risiko terbesar modal kerja dan aliran tunai syarikat adalah penangguhan penagihan."

Bil Ditangguhkan

Walaupun penagihan yang tertangguh dapat menyebabkan kesulitan bagi pelanggan yang mengeluarkan belanja yang berlebihan, biasanya ini merupakan keuntungan bagi peniaga. Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan bahawa modal kerja anda mencukupi apabila syarikat tidak menerima pembayaran segera daripada pembeli tetapi mesti membayar pembekal untuk persediaan. Adakah perniagaan kecil anda dapat menawarkan penagihan yang tertunda kepada pelanggan bergantung pada penggunaan huruf besar anda secara keseluruhan. Walaupun tahap permodalan yang membolehkan pemilik perniagaan kecil menawarkan penagihan yang ditangguhkan dengan selamat bergantung pada pemboleh ubah seperti jenis produk atau perkhidmatan yang ditawarkan atau komponen bermusim, ia mempunyai modal yang mencukupi untuk melindungi syarikat dari keadaan kewangan yang tidak dijangka.

Kitaran Penukaran Tunai

Pada asasnya, kitaran penukaran tunai syarikat menggambarkan kecekapan operasinya. Kitaran ini mencerminkan berapa hari beberapa jenis pembiayaan diperlukan untuk menyokong kitaran operasi syarikat atau jumlah masa produk dimasukkan ke dalam inventori bersama dengan jumlah hari penjualan masih belum dapat diterima. Ini juga merangkumi jumlah masa yang diperlukan oleh perniagaan untuk membayar vendor. Matlamat anda adalah untuk kitaran penukaran pendek. Kitaran panjang menunjukkan bahawa modal kerja anda terikat ketika syarikat anda menunggu pembayaran pelanggan.

Bil Penangguhan Lain

Tidak semua penagihan tertunda atau tertangguh melibatkan tawaran khas untuk pelanggan. Kadang-kadang istilah ini merujuk kepada kegagalan perniagaan untuk menagih pelanggan tepat pada waktunya, biasanya berlaku dalam operasi jenis "ibu dan pop" yang lebih kecil. Dalam perniagaan perkhidmatan, pastikan untuk membuat pembayaran untuk kerja sebaik sahaja pekerjaan selesai. Menetapkan sistem penagihan yang berdisiplin supaya semua invois dihantar dengan segera dengan syarat pembayaran yang jelas. Jejaki semua invois dan pembayaran. Walaupun ini seperti nasihat asas, pemilik perniagaan kecil yang sibuk mungkin begitu asyik dalam pekerjaan sehingga penagihan pelanggan sebenarnya tidak diutamakan. Kegagalan untuk menjaga disiplin penagihan mempengaruhi kitaran penukaran wang tunai dan daya maju perniagaan anda.

Trend

Untuk memastikan sama ada penagihan tertunda mempengaruhi kitaran penukaran tunai perniagaan anda, periksa arah aliran beberapa kitaran. Sekiranya trend kitaran penukaran tunai keseluruhan kelihatan semakin panjang, anda mungkin ingin menilai semula penawaran penagihan tertunda kepada pelanggan atau menawarkannya dengan cara yang lebih terhad. Sekiranya trend stabil atau kitaran menjadi pendek, penagihan tertunda mungkin tidak mempengaruhi kitaran penukaran tunai syarikat anda.