Apa Jenis Pencetak Yang Perlu Saya Dapatkan?

Menentukan jenis pencetak yang paling sesuai dengan keperluan anda memerlukan mengenal pasti anggaran anda, kualiti output yang anda perlukan, dan jenis dan jumlah percetakan yang akan anda lakukan. Setelah mempertimbangkan faktor-faktor ini, anda akan dapat mengenal pasti sama ada satu fungsi atau unit pelbagai fungsi sesuai, dan sama ada laser atau pencetak inkjet adalah pilihan terbaik anda. Dengan begitu banyak pencetak di pasaran, keputusan seperti ini nampaknya sangat luar biasa. Mendekati keputusan dengan cara yang dihitung untuk memastikan anda mendapatkan pencetak yang sesuai dengan operasi anda dan tidak membatalkan anggaran anda.

Pencetak pelbagai fungsi vs Satu fungsi

Pencetak pelbagai fungsi menggabungkan beberapa ciri di luar pencetakan standard. Peranti ini juga boleh mengimbas, fotokopi, dan berfungsi sebagai mesin faks; banyak pencetak pelbagai fungsi menawarkan keempat-empat ciri ini. Sekiranya anda memerlukan mesin faks, pengimbas atau mesin fotokopi, peranti pelbagai fungsi dapat menjimatkan wang dan ruang pejabat dengan menggantikan dua atau lebih mesin dengan satu unit. Sebaliknya, jika anda hanya perlu mencetak, melabur dalam pencetak pelbagai fungsi akan dikenakan biaya tambahan untuk ciri-ciri yang tidak mungkin anda gunakan. Sekiranya anda perlu melakukan tugas pencetakan khusus yang memerlukan gambar berkualiti tinggi, pencetak fungsi tunggal khusus mungkin akan menjadi pilihan yang lebih baik kerana peranti fungsi tunggal cenderung menawarkan kualiti yang lebih tinggi di hujung atas julat harga daripada rakan pelbagai fungsi mereka.

Isipadu

Sekiranya anda merancang untuk melakukan percetakan dalam jumlah yang sedikit, pencetak inkjet pengguna standard mungkin sangat sesuai dengan keperluan anda. Walau bagaimanapun, untuk pejabat di mana beberapa orang menggunakan pencetak tunggal, atau tempat pencetakan besar diperlukan secara berkala, pencetak laser adalah disyorkan. Pencetak laser lebih baik dalam menangani pekerjaan cetak dengan jumlah besar, dan mereka juga lebih menjimatkan kos ketika menghadapi keperluan pencetakan berskala besar. Pencetak laser biasanya lebih besar dan mempunyai dulang cetak yang menampung jumlah cetakan yang besar; mereka juga mencetak lebih cepat daripada pencetak inkjet. Ini sangat penting semasa mencetak dokumen yang beratus-ratus halaman.

Kualiti

Pencetak laser lebih sesuai untuk mencetak halaman teks berkualiti tinggi, terutamanya dokumen yang menggunakan saiz fon yang sangat kecil. Untuk gambar dan gambar dengan warna yang kompleks, bagaimanapun, pencetak inkjet mewah menghasilkan kualiti yang lebih baik. Pencetak Inkjet menggabungkan warna dengan lancar, sementara laser kadang-kadang mempunyai garis halus atau garis yang dapat dilihat di mana warnanya berubah.

Kos

Pencetak Inkjet biasanya lebih murah daripada pencetak laser. Kos penyelenggaraan mereka juga lebih rendah kerana terdapat lebih sedikit bahan habis pakai dalam mesin inkjet. Walau bagaimanapun, kos pemilikan sepanjang hayat pencetak perlu dipertimbangkan. Untuk jumlah cetakan yang tinggi, atau jika anda ingin menggunakan pencetak untuk jangka masa yang panjang, pencetak laser adalah pelaburan yang lebih baik dari segi kos. Kos per halaman sebenar pencetak laser biasanya lebih rendah daripada pencetak inkjet kerana kos kartrij dakwat inkjet yang agak tinggi.

Rangkaian

Semasa membeli pencetak untuk persekitaran pejabat, ciri rangkaian boleh menjadi penting. Sekiranya anda lebih suka meminimumkan kabel di pejabat anda agar mudah menghubungkan semua peranti dalam rangkaian, cari pencetak yang membolehkan rangkaian tanpa wayar. Sekiranya anda hanya perlu menyambungkan pencetak ke komputer tunggal di pejabat kecil, jangan membayar lebih banyak untuk kemampuan rangkaian dan wayarles yang mewah.