Hak Pekerja Semasa Memberi Notis

Apabila pekerja memutuskan untuk menyerahkan notis mereka bahawa mereka akan meninggalkan pekerjaan anda, hak pekerja tertentu mesti dipatuhi. Sekiranya hak-hak ini tidak dipatuhi, pekerja boleh mengemukakan tuntutan terhadap syarikat anda. Walaupun tidak ada yang suka kehilangan pekerja, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan semua hak pekerja dipatuhi.

Akta Penyesuaian Belanjawan Omnibus Gabungan - COBRA

Akta Gabungan Anggaran Omnibus Gabungan atau undang-undang COBRA menghendaki majikan tidak membatalkan perlindungan insurans kesihatan pekerja, walaupun mereka meninggalkan pekerjaan mereka. Pekerja mesti mempunyai pilihan untuk meneruskan perlindungan insurans kesihatannya, tetapi dia harus membayar premiumnya sendiri tanpa sumbangan bekas majikan. COBRA biasanya digunakan untuk membantu pekerja beralih ke pekerjaan baru tanpa kehilangan faedahnya. Majikan boleh mengenakan bayaran kepada bekas pekerja sehingga 102 peratus daripada kos premium. 2 peratus tambahan digunakan untuk membayar kos pentadbiran.

Faedah Pengangguran

Apabila pekerja meninggalkan jawatan secara sukarela, mereka biasanya tidak layak mendapat faedah pengangguran. Pekerja yang bertolak perlu diberitahu mengenai perkara ini sebelum mereka pergi. Sebilangan pekerja mungkin berusaha untuk mendakwa bahawa mereka dipaksa berhenti atau terpaksa pergi kerana keadaan kerja yang buruk untuk cuba membenarkan faedah pengangguran. Walau bagaimanapun, faedah ini hanya tersedia bagi mereka yang diberhentikan atau mereka yang benar-benar bekerja di persekitaran kerja yang tidak selamat atau buruk.

Hak untuk Upah

Pekerja yang bertolak mempunyai hak untuk upah yang dia perolehi sebelum dan semasa tempoh pemberitahuan. Sekiranya pekerja hanya memberikan notis ringkas, majikan mesti memberikan cek gaji pekerja ini dalam masa 72 jam dari pemberitahuan mereka. Menahan gaji untuk mendapatkan walaupun pekerja tidak boleh diterima. Seorang majikan boleh, bagaimanapun, memotong sebarang perbelanjaan yang harus dibayar oleh pekerja dari gaji terakhir mereka. Contohnya ialah pengedar kenderaan yang membolehkan pekerja membebankan kenderaan mereka. Sekiranya baki tidak dibayar sebelum pekerja pergi, ia boleh ditolak dari gaji terakhirnya.

Hak untuk Bekerja

Apabila pekerja memberi notis, mungkin merupakan masa yang sukar bagi majikan dan orang yang keluar. Reaksi yang biasa berlaku ialah mengurangkan waktu pekerja yang berlepas. Perkara ini tidak boleh dilakukan. Pekerja mempunyai hak untuk bekerja pada waktu yang dijadualkan sepenuhnya sehingga tempoh notisnya habis. Kegagalan untuk membenarkan pekerja hak untuk bekerja boleh mengakibatkan tindakan undang-undang jika pekerja memutuskan untuk mendapatkan bantuan undang-undang jika dia ditolak hak untuk bekerja.