Peraturan Belanjawan Pay-As-You-Go

Perniagaan kecil yang melihat pendekatan yang berbeza untuk penganggaran mungkin mendapat manfaat dari gambaran keseluruhan pengalaman kerajaan persekutuan dengan anggaran bayar-sebagai-anda-pergi, juga dikenal sebagai PAYGO. Oleh itu, prinsip dasar PAYGO - perbelanjaan belanjawan baru mesti diimbangi dengan peningkatan pendapatan atau pemotongan perbelanjaan di tempat lain - sepertinya merupakan cara yang pasti untuk menyeimbangkan anggaran. Pengecualian dan celah, bagaimanapun, dapat mensabotaj tujuan utama PAYGO. Kaji sejarah PAYGO untuk pelajaran mengenai manfaat dan perangkapnya.

PAYGO Dari tahun 1990 hingga 2002

Pertama kali termaktub dalam undang-undang sebagai bagian dari Undang-Undang Penguatkuasaan Anggaran tahun 1990, PAYGO meminta Kongres untuk mengimbangi undang-undang apa pun untuk memperluas pengeluaran hak atau menurunkan pendapatan persekutuan dengan pemotongan perbelanjaan lain yang sama atau peningkatan pendapatan. Dikecualikan dari peruntukan undang-undang adalah perbelanjaan diskresioner, yang secara teorinya dikendalikan oleh batas belanja. Sepanjang hampir tahun 1990-an dan hingga tahun 2000, PAYGO pada umumnya berjaya, tetapi pemotongan cukai besar-besaran tahun 2001 tidak diimbangi oleh peningkatan pendapatan atau pemotongan perbelanjaan, sehingga menabur benih untuk pengabaian PAYGO pada tahun 2002, yang diizinkan berakhir sebagai undang-undang.

PAYGO Redux

Pada tahun 2007 setelah Demokrat merebut kembali Dewan dan Senat, PAYGO dilantik semula tetapi hanya sebagai peraturan dan bukan sebagai undang-undang. Setelah menjawat jawatan presiden pada tahun 2009, Barack Obama mempelopori kempen perundangan untuk mengembalikan PAYGO ke status undang-undang. Dia mencapai tujuan ini pada Februari 2010 ketika dia menandatangani rang undang-undang yang membenarkan kenaikan had hutang dan juga mengembalikan PAYGO sebagai garis panduan undang-undang untuk perancang anggaran.

Urutan

Undang-undang Pay-As-You-Go berkanun 2010 menghendaki Pejabat Pengurusan dan Belanjawan melakukan audit terhadap perundangan anggaran kongres setiap tahun. Sekiranya OMB mendapati bahawa Kongres telah menyelesaikan tahun perundangan dengan kos bersih - perbelanjaan yang dibenarkan yang tidak dapat diimbangi dengan kenaikan pendapatan atau pemotongan perbelanjaan yang lain - agensi mesti memberitahu presiden mengenai ketidaksesuaian ini. Oleh itu, presiden mesti mengeluarkan perintah penyetempatan yang membetulkan ketidakseimbangan dengan mencetuskan pengurangan anggaran dalam sekumpulan program wajib yang terpilih.

Pengecualian Program Wajib

Menyulitkan proses penyesuaian anggaran di bawah PAYGO adalah pengecualian yang diberikan kepada banyak program wajib. Menurut OMB, program seperti itu merangkumi kebanyakan faedah pengangguran, faedah veteran, faedah hutang negara, Jaminan Sosial, faedah persaraan persekutuan dan hak berpendapatan rendah seperti setem makanan, Pendapatan Keselamatan Tambahan dan Medicaid. Program wajib yang tertakluk kepada penyerapan yang mungkin termasuk sokongan harga ladang, pemberian dasar negara untuk pemulihan vokasional, pembayaran pajakan mineral, pemberian sekatan Jaminan Sosial dan kebanyakan pembayaran Medicare.

Pengecualian Kecemasan

Mungkin aspek PAYGO yang paling kontroversial - dan sumber kritikan pahit - adalah peruntukannya yang membolehkan perundangan memintas peraturan PAYGO dengan menetapkan undang-undang perbelanjaan tertentu sebagai "darurat." Hanya beberapa hari setelah PAYGO kembali berstatus berkanun pada bulan Februari 2010, Kongres meluluskan tagihan pekerjaan berjuta-juta dolar, yang dikecualikan dari pematuhan PAYGO kerana dianggap sebagai tindakan darurat, menurut laman web The Hill.