Pencetak Inkjet Yang Tidak Memerlukan Kartrij Warna

Peranti percetakan monokrom pernah mendominasi desktop pejabat. Warna tiba dalam bentuk peralatan besar dan mahal yang hanya mampu dimiliki oleh kedai cetak dan syarikat besar, kemudian didemokrasikan untuk memenuhi anggaran perniagaan kecil. Itu tidak bermaksud keperluan atau kegunaan peranti hitam-putih hilang. Perkakasan monokrom masih melayani pasaran khusus dengan peranti inkjet yang tidak memerlukan kartrij warna.

Pencetak Desktop

Pencetak Inkjet cemerlang pada output warna yang tepu dengan jelas untuk gambar, carta perniagaan dan grafik. Tetapi pengeluar inkjet juga menghasilkan model monokrom yang direka untuk kegunaan perniagaan di pejabat di mana output dicetak berpusat di sekitar borang dan dokumen lain yang tidak memerlukan warna. Ditujukan untuk dijual di wilayah terbatas dan ditujukan untuk pasaran baru muncul, peranti ini memiliki operasi yang murah dalam ukuran yang padat. Pada masa yang sama, pengeluar juga menawarkan inkjet monokrom berkelajuan tinggi yang direka untuk bersaing dengan prestasi output pencetak laser monokrom. Sebilangan peranti ini menawarkan emulasi PostScript, kemampuan rangkaian canggih, banyak dulang kertas dan ciri lain yang menguasai pasaran percetakan laser.

Pencetak Label

Kod bar, lencana ID penggunaan pendek, label penghantaran dan alamat untuk kempen surat terus adalah tiga aplikasi yang dilayan oleh perkakasan inkjet monokrom. Dari pencetak label bersaiz desktop hingga perkakasan industri, unit ini melayani keperluan khusus dalam perniagaan dan pembuatan dengan output pada resolusi setara dengan 600 titik per inci. Bersepadu ke mesin cetak, perkakasan inkjet menggabungkan apa yang memerlukan dua langkah - percetakan dan pengalamatan surat - dalam pengeluaran bahan untuk diedarkan melalui surat. Sebilangan peranti inkjet ini dapat menggantikan pencetak termal untuk pemasangan di mana kerahsiaan dan keselamatan bermaksud gambar yang dapat dibaca yang ditinggalkan pada unit termal berasaskan pita menimbulkan risiko tanggungjawab.

Penerbitan Jangka Pendek

Perubahan dalam proses pembuatan buku, termasuk cetak berdasarkan permintaan dan penerbitan sendiri, memerlukan kaedah output baru dan lebih ekonomik untuk menampung jangka pendek. Peranti inkjet monokrom jejak besar dapat menggantikan mesin cetak konvensional dalam menghasilkan buku, muzik lembaran, manual dan panduan pengguna tanpa ilustrasi warna. Peranti ini menggabungkan output berkelajuan tinggi, resolusi tinggi dan peralatan penamat terbina dalam untuk menghasilkan buku lengkap dalam satu pas melalui satu mesin.

Perancang

Pereka seni bina dan perindustrian masih bergantung kepada perancang untuk menghasilkan dokumen reka bentuk berbantukan komputer yang menunjukkan dokumen pembinaan, reka bentuk peranti dan pelan lantai bangunan. Walaupun nama "plotter" pada awalnya menunjukkan perkakasan yang menggunakan pen dakwat sebenar yang dipasang pada lengan percetakan berpandukan komputer, perancang hari ini menggunakan mekanisme inkjet, termasuk pelaksanaan monokrom, untuk menghasilkan hasil yang sama pada kelajuan yang lebih tinggi. Peranti ini boleh mencetak pada pelbagai bahan, termasuk kertas lembaran dan roll roll dan plastik lut.