Menukar Domain Utama di SharePoint di Office 365

Mentadbir domain anda adalah bahagian penting dalam mengurus laman web syarikat anda. Sekiranya domain tidak dikonfigurasikan dengan betul, pelawat tidak dapat melihat laman web anda dan e-mel akan dikembalikan sebagai tidak dapat dihantar. Sebelum anda dapat mengubah domain primer di SharePoint dan Office 365, anda mesti terlebih dahulu menambahkan domain baru ke sistem anda. Setelah domain ditambahkan, manfaatkan layar Kelola Laman Web Awam Anda di Office 365 untuk menetapkan domain baru sebagai domain utama anda.

1

Buka halaman Pentadbir di Office 365 dan klik "Urus domain laman web dan e-mel anda" di bahagian Domain.

2

Klik "Tambahkan domain" untuk melancarkan wizard domain. Wizard domain adalah alat yang anda gunakan untuk menambahkan domain baru anda ke Office 365.

3

Klik butang "Mula Langkah 1", masukkan nama domain anda di medan yang disediakan dan kemudian klik "Seterusnya."

4

Salin data yang dipaparkan di sebelah medan TXT, dan kemudian buka tab penyemak imbas baru dan log masuk ke laman web penyedia DNS anda. Anda mungkin perlu berunding dengan pentadbir rangkaian syarikat anda untuk menentukan syarikat yang anda daftarkan dengan nama domain yang ingin anda tambahkan ke Office 365. Setelah anda log masuk ke laman web penyedia DNS, gunakan data yang diperoleh dari medan TXT di Office 365 untuk melakukan pengesahan domain. Cara anda melakukan ini akan berbeza bergantung pada penyedia DNS anda. Rujuk dokumentasi syarikat itu untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai cara melakukan pengesahan.

5

Klik "Selesai" di Office 365, klik "Sahkan Sekarang," dan apabila pengesahan automatik selesai, klik "Selesai."

6

Klik "Mulakan Langkah 2," klik "Saya tidak mahu menambahkan pengguna sekarang" dan kemudian klik "Seterusnya."

7

Klik "Mula Langkah 3", letakkan tanda centang di kotak centang "SharePoint Online", kemudian klik "Seterusnya" untuk menyelesaikan penambahan domain anda.

8

Kembali ke halaman Pentadbir, dan kemudian klik "Kelola laman web awam anda" di bawah tajuk Laman Web.

9

Klik pautan "Tukar Alamat" yang terletak di sebelah domain utama semasa anda.

10

Klik menu lungsur turun dan pilih domain baru anda untuk menetapkannya sebagai domain utama anda di SharePoint dan Office 365.