Perisian untuk Menjejak Penjualan

Perisian untuk mengesan penjualan dapat menyelaraskan aktiviti yang berkaitan dengan penjualan seperti membuat laporan, log panggilan dan helaian panggilan. Perisian penjejakan penjualan juga dapat membantu anda dengan pengurusan hubungan pelanggan, atau CRM. Perisian penjejakan penjualan komersial boleh menjadi mahal, walaupun terdapat beberapa versi pakej terhad yang lebih berpatutan. Perisian penjejakan penjualan percuma mungkin tidak mempunyai beberapa ciri, tetapi dapat menjadi pilihan yang baik untuk perniagaan kecil anda, terutama jika anda memiliki lebih dari satu pengguna.

Helaian Panggilan dan Log Panggilan

Lembaran panggilan memantau butir-butir yang diperlukan oleh jurujual ketika menghubungi calon pelanggan, seperti nama orang itu, tempat dia tinggal atau bekerja, ketika dia terakhir dihubungi dan kapan harus menelefon. Menggabungkan lembaran panggilan ke dalam perisian membolehkan anda membuat perubahan, pembetulan dan kemas kini dengan lebih pantas dan tepat.

Perisian Pembalakan Panggilan

Perisian penjejakan penjualan sering kali merangkumi ciri log panggilan yang membantu melacak berapa lama panggilan kepada pelanggan berlangsung, berapa banyak panggilan yang dibuat dalam jangka waktu tertentu, siapa yang dihubungi, dan maklumat seperti tindak lanjut yang diperlukan. Pembalakan panggilan boleh menjadi sebahagian daripada strategi CRM keseluruhan syarikat anda.

Pengurusan Perhubungan Pelanggan

Pengurusan hubungan pelanggan merujuk pada strategi dan proses yang digunakan oleh perusahaan Anda untuk menangani kontak dengan prospek penjualan, serta pelanggan dan pelanggan Anda yang ada. CRM terutama berkaitan dengan penjualan, tetapi juga merangkumi elemen seperti sokongan purna jual, bantuan teknikal dan menangani aduan. Perisian CRM tersedia sebagai pakej mandiri atau sebagai sebahagian daripada pakej perisian penjejakan penjualan.

Laporan Ramalan Jualan

Meramalkan penjualan sangat penting untuk menetapkan matlamat, menetapkan tugas dan memperuntukkan sumber. Perisian penjejakan penjualan dapat memberikan ramalan penjualan terperinci berdasarkan faktor seperti prestasi sebelumnya, jumlah petunjuk yang harus diikuti oleh staf penjualan dan permintaan yang diproyeksikan untuk produk.

Rekap Jualan Harian

Rekap penjualan, juga dikenali sebagai papan penjualan, adalah ciri umum banyak pakej perisian penjejakan penjualan. Ini adalah laporan harian penjualan yang telah diselesaikan, menyenaraikan jumlah sebenar yang dicapai berbanding matlamat harian. Lembaga penjualan memberi pengurus dan kakitangan penjualan cara untuk menilai prestasi setiap hari.

Laporan Suruhanjaya

Laporan komisen memperincikan jumlah komisen yang harus dibayar kepada setiap anggota kakitangan penjualan anda. Perisian penjejakan penjualan yang paling komprehensif merangkumi ciri automatik yang menghasilkan laporan komisen berdasarkan penjualan yang direkodkan.

Pengebilan dan Inventori

Perisian penjejakan penjualan membolehkan anda mengawasi sama ada pelanggan anda telah ditagih, berapa jumlah hutang mereka dan apakah mereka telah membayar. Ini juga memungkinkan Anda melacak item mana yang ada dalam inventori anda, apakah pembelian pelanggan telah dikirim atau tidak. Ia juga boleh digunakan untuk mencatat sebarang pulangan.

Contoh

Contoh pakej perisian penjejakan penjualan komersial yang komprehensif adalah InstantSalesTracker. Ini boleh menelan belanja lebih dari seribu dolar untuk satu pengguna, dengan pengguna tambahan memerlukan pembayaran lebih lanjut. Percubaan 30 hari percuma disediakan. Pilihan yang lebih murah adalah Sterling Sales Tracker; versi demo pakej ini - walaupun dengan ciri terhad - tersedia dengan harga di bawah $ 30. Contoh perisian penjualan sepenuhnya percuma ialah Alat Penjualan Jualan Percuma dari Pusat Jualan Nasional.