Cara Mengenakan Pelanggan untuk Perkhidmatan Sebelum Dilakukan

Ini adalah dilema biasa bagi perniagaan kecil di mana sahaja. Anda memerlukan wang tunai dengan segera, tetapi pelanggan membayar 30 atau bahkan 60 hari selepas perkhidmatan diberikan. Pembayaran lewat meregangkan sumber kewangan, dan pembayaran lewat atau tidak ada dari pelanggan besar boleh menjadi bencana. Dapatkan beberapa atau semua pelanggan anda membayar di muka untuk mengelakkan masalah aliran tunai.

1

Semua orang suka tawaran yang baik, dan pelanggan anda tidak terkecuali. Tawarkan potongan kecil untuk membayar pesanan di muka. Potongan hanya 5 atau 10 peratus akan memberi insentif untuk pembayaran awal. Pastikan perniagaan anda dapat menyokong potongan sebelum memberikannya kepada pelanggan. Hitung potensi keuntungan selepas diskaun untuk memastikan perniagaan anda tetap menguntungkan.

2

Berikan insentif unik kepada pelanggan yang membayar di muka. Ini termasuk perkhidmatan percuma, kupon dari perniagaan jiran atau wakil perkhidmatan pelanggan peribadi. Untuk memastikan bahawa insentif yang anda tawarkan itu bermakna bagi pelanggan anda, cubalah menanyakan beberapa pelanggan untuk melihat jenis insentif yang akan membuat mereka lebih cenderung membayar di muka.

3

Menawarkan penjadualan keutamaan. Sekiranya perniagaan anda berjalan dengan lancar, anda mungkin menghadapi masalah untuk memenuhi permintaan janji temu terakhir. Sediakan penjadualan keutamaan utama kepada pelanggan yang membayar terlebih dahulu, memastikan bahawa mereka akan dilayan dalam beberapa hari atau minggu yang ditetapkan. Anda juga boleh memberikan akses eksklusif ke slot waktu yang paling didambakan setiap hari. Pegang blok janji temu terbuka untuk pelanggan ini untuk memastikan mereka mendapat perkhidmatan segera.

4

Buat dasar pembayaran baru yang memerlukan pembayaran di muka untuk beberapa atau semua pelanggan. Anda boleh mengehadkan pembayaran dimuka hanya untuk pelanggan baru atau hanya memerlukan pembayaran awal untuk pelanggan kecil. Oleh kerana bil pelanggan kecil yang belum dibayar dengan cepat dapat menjadi sakit kepala untuk dikumpulkan, ini dapat menjimatkan masa dan juga wang. Berhati-hatilah semasa melaksanakan strategi ini agar anda tidak marah kepada pelanggan semasa yang penting. Sama ada kecualikan mereka dari dasar pembayaran dimuka atau rundingkan kompromi untuk memastikan perniagaan mereka berterusan.