Tiga Amalan Terbaik untuk Perancangan Penggantian

Perancangan penggantian adalah penting bagi mana-mana perniagaan untuk memastikan aliran bakat yang berterusan untuk mengisi jawatan yang kosong pada masa akan datang. Tetapi tidak semua usaha merancang penggantian sama-sama berkesan. Dengan mengikuti beberapa amalan terbaik yang mudah, syarikat besar dan kecil dapat memastikan bahawa usaha merancang penggantian mereka berjaya.

Inklusif

Usaha perencanaan penggantian yang efektif adalah inklusif dan mengelakkan potensi untuk memilih pekerja berpotensi tinggi sahaja, yang hanya membuat orang ramai merasa tidak dihargai. Sekiranya ini berlaku, syarikat boleh mengambil risiko kehilangan pekerja. Syarikat yang paling berjaya mengisi kekosongan memastikan bahawa semua pekerja merasakan mereka mempunyai kemampuan dan potensi untuk berpindah ke jawatan yang menjadi kosong dengan memberi mereka peluang latihan untuk mempersiapkan mereka untuk kekosongan masa depan.

Pengenalan diri

Usaha perencanaan penggantian yang berlaku di belakang pintu tertutup boleh menjadi tidak efektif kerana pekerja tidak memiliki pemahaman yang baik tentang bagaimana pilihan penggantian dibuat atau peluang yang mungkin menarik bagi mereka. Dengan membiarkan pekerja menunjukkan minat mereka untuk bergerak ke posisi yang lebih besar tanggungjawabnya atau memerlukan kemahiran baru, perusahaan tidak hanya meningkatkan motivasi, tetapi juga lebih cenderung untuk mengetahui pekerja mana yang mempunyai minat, keinginan dan kemampuan untuk masuk ke posisi baru.

Latihan yang disasarkan

Latihan untuk berturut-turut harus difokuskan daripada umum. Dengan kata lain, menyediakan kursus latihan pengembangan kepemimpinan untuk semua pekerja tidak seefektif mengenal pasti keperluan pengembangan kepemimpinan yang dimiliki oleh setiap pekerja dan kemudian mengambil langkah-langkah untuk mengatasi keperluan tersebut melalui latihan, bimbingan dan bimbingan khusus dan individu. Pengurus dan penyelia dapat memainkan peranan penting dalam proses ini, begitu juga program penilaian prestasi dan pengurusan pekerja yang berkesan. Syarikat yang mengikuti amalan terbaik bekerja dengan pekerja individu untuk mengenal pasti minat, kemahiran dan bakat akan paling berkesan dalam usaha merancang penggantian mereka.