Isu Inventori Gudang

Inventori yang rosak, jumlah inventori yang tidak tepat dan masalah berkaitan inventori lain berlaku di mana-mana; dari perniagaan kecil yang menempatkan bahagian basikal hingga kemudahan kelas 1 juta kaki persegi dengan sistem penyimpanan dan pengambilan automatik. Mengenal pasti punca masalah inventori ini menjadi sebahagian daripada rancangan peningkatan proses untuk mengurangkan atau menghapuskannya sama sekali.

Kuantiti Tidak Tepat

Ketidaktepatan tetap menjadi salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh semua gudang. Ketidaktepatan terbentuk dalam banyak bentuk, seperti kuantiti yang tidak tepat, lokasi penyimpanan yang tidak tepat, harga yang tidak tepat dan pengenalan yang tidak tepat. Pada suatu ketika, kebanyakan syarikat mengalami kuantiti yang salah dari satu atau lebih produk di gudang mereka. Perkara ini sering berlaku dengan syarikat runcit, terutamanya peruncit kotak besar yang mempunyai berjuta-juta unit penyimpanan stok produk, atau SKU. Selalunya, kuantiti produk yang tidak tepat berpunca dari salah satu bidang ketidaktepatan yang lain. Item yang diletakkan di lokasi gudang yang salah dapat dilupakan ketika mencari inventori. Ini menyebabkan jumlah item yang dicipta tidak tepat.

Kapasiti

Untuk gudang besar dan kecil, masalah kapasiti sering sama dengan masalah inventori. Selalunya apabila gudang dipenuhi dengan palet dan kes inventori, peraturan asas untuk menguruskan gudang diabaikan. Dalam usaha menyimpan lebih banyak inventori, produk sering mengalami kerosakan, hilang dan tidak diambil kira dalam sistem pengurusan inventori. Masalah penyimpanan juga boleh menimbulkan masalah inventori usang. Syarikat mungkin mempunyai satu kadbod produk yang tersisa tetapi tidak dapat mencarinya kerana masalah penyimpanan. Produk kemudian menjadi usang dan dikeluarkan dari kunci kira-kira syarikat.

Kerosakan

Inventori biasanya dikendalikan berkali-kali di gudang. Setiap kali disentuh atau digerakkan, ia akan mudah mengalami kerosakan. Sebilangan besar syarikat cuba mengembalikan sebahagian dari kerugian kewangan dari inventori yang rosak dengan menjualnya dengan potongan besar kepada orang ramai - fikirkan pusat pembubaran perabot yang menjual barang gores dan penyok. Inventori yang rosak berlaku dengan pelbagai cara. Sekiranya syarikat mengalami banyak inventori yang rosak, ia harus mempertimbangkan latihan pekerja tambahan dan melakukan analisis punca-punca untuk menentukan asal masalah.

Pengenalan Produk

Masalah inventori pergudangan berlaku apabila inventori tiba dengan label, kod bar, SKU produk atau pembungkusan yang salah. Sebagai contoh, cawan plastik oren mempunyai SKU ABC123 sementara cawan plastik biru mempunyai SKU DEF456. Kedua-dua cawan dibungkus 100 unit setiap kadbod. Bahagian luar setiap kadbod merangkumi SKU dan keterangan produk serta kod bar untuk mengimbas produk ke dalam perisian inventori. Setibanya di sana, gudang mengimbas kod bar pada kadbod bertanda cawan plastik oren, tetapi pengeluar secara tidak sengaja meletakkan kod bar cawan plastik biru pada kadbod. Kakitangan gudang menerima imbasan kod bar tanpa mengesahkan isi kotak. Perbuatan ini menimbulkan perbezaan inventori segera.

Latihan

Malangnya, sebilangan besar isu inventori gudang berpunca daripada kekurangan pekerja yang tidak betul atau kurang. Biasanya, masalah yang melibatkan ketepatan inventori, kerosakan dan pengenalan produk dapat dikesan kembali ke kesalahan manusia. Kakitangan gudang yang terlatih dengan betul membuat masalah inventori yang selalu dielakkan oleh kakitangan yang lebih terlatih. Sebagai contoh, pemandu forklift yang kurang layak lebih cenderung merosakkan produk semasa persediaan disimpan dan diambil daripada pemandu forklift yang berpengalaman. Latihan yang betul meningkatkan kecekapan dan produktiviti gudang dan mengurangkan masalah pengurusan inventori.