Cara Memperluas Penerimaan Wi-Fi Dongle

Sambungan Wi-Fi yang lemah bukan sahaja mengganggu, tetapi juga boleh merugikan perniagaan anda atau menjadikannya lebih sukar untuk melakukan tugas anda jika tidak ada anggaran untuk peningkatan rangkaian. Namun, ada cara untuk meningkatkan penerimaan dongle Wi-Fi yang sudah Anda miliki, termasuk menggunakan kabel sambungan untuk meletakkan antena dengan lebih baik, dan / atau membuat reflektor parabola untuk memfokuskan isyarat Wi-Fi.

Kabel Sambungan USB

1

Putuskan sambungan dongle Wi-Fi dari komputer.

2

Pasang dongle Wi-Fi ke hujung kabel sambungan USB wanita.

3

Pasangkan hujung kabel sambungan USB lelaki ke port USB dari mana anda melepaskan dongle Wi-Fi.

4

Letakkan dongle Wi-Fi sehingga lebih dekat dan mempunyai jalan paling jelas dan sesingkat mungkin ke sumber isyarat Wi-Fi.

5

Klik ikon Wi-Fi di dulang sistem Windows, di sudut kiri bawah berhampiran jam. Gunakan pembacaan kekuatan isyarat di sana untuk menyesuaikan kedudukan dongle Wi-Fi.

Pemantul Parabola

1

Potong kertas atau cawan plastik sekali pakai di tengah. Potong separuh batang dari bahagian bawah cawan sehingga separuh yang tersisa melekat di bahagian bawah yang utuh. Buang separuh batang yang dipisahkan.

2

Potong celah di bahagian bawah cawan yang berukuran lebar antena Wi-Fi dongle.

3

Pisahkan kira-kira seperempat baki cawan dari bahagian bawah di setiap sisi, kemudian tekan perlahan-lahan "sayap" ini untuk membuka sedikit lekukan.

4

Gariskan bahagian dalam separuh cawan dengan kerajang aluminium sehalus mungkin.

5

Arahkan antena melalui celah di bahagian bawah cawan sehingga bahagian bawah cawan bersandar di dasar antena.

6

Putar cawan sehingga bukaan menghadap langsung ke sumber isyarat Wi-Fi.