Apa yang Lintas dalam Objek SQL & Perniagaan?

Berkongsi data pangkalan data di seluruh syarikat sangat penting untuk operasi harian kebanyakan perniagaan. Untuk memudahkan ini, data tidak terdapat pada PC desktop seseorang; sebaliknya, pelayan pangkalan data memegangnya, dan anda mengaksesnya melalui PC dan rangkaian data yang disambungkan. Program perisian perniagaan, termasuk objek bisnis, memiliki mekanisme yang disebut "SQL pass-through" yang meningkatkan kecekapan akses data.

Pelanggan dan Pelayan

Pangkalan data biasanya berada di komputer yang terpisah yang disebut "pelayan", yang disambungkan ke rangkaian syarikat anda. Program di PC anda, yang disebut "klien," menghasilkan permintaan data dan menyebarkannya melalui jaringan ke pelayan, yang memproses permintaan dan mengembalikan data ke PC. Mengambil data menggunakan sumber pengkomputeran yang ketara, tetapi kerana pelayan menangani tugas-tugas tersebut, ia membebaskan PC anda untuk kerja lain.

Bahasa Pertanyaan Berstruktur

Program pada PC desktop anda merumuskan permintaan maklumat pangkalan data melalui Structured Query Language, atau SQL, satu set perintah standard industri yang mengemas kini dan mengambil data. SQL adalah bahasa yang dikongsi oleh program klien dan pelayan. Sebagai tindak balas terhadap perintah SQL, pelayan mengembalikan sekumpulan rekod yang seragam ke program klien. Sebagai contoh, arahan SQL berikut menghasilkan senarai produk:

SELECT item_number, description, cost, last_sold_date DARI produk DI MANA last_sold_date> '01 / 01/2010 ';

Perintah SQL dapat menghasilkan hampir semua rekod, yang dibawa oleh rangkaian data ke PC desktop anda. Pembangun perisian yang bijak berusaha mengehadkan hasilnya kepada bilangan terkecil yang menyelesaikan tugas; menghantar berjuta-juta rekod melalui rangkaian tidak cekap dan membuat kesesakan lalu lintas yang besar, memperlahankan akses bagi semua orang di syarikat itu.

Objek Perniagaan

Banyak sistem perisian komersial moden, yang dihasilkan oleh syarikat seperti SAP, Oracle dan Peoplesoft, menggunakan komponen yang disebut "objek perniagaan." Walaupun setiap vendor menerapkan objek perniagaan secara berbeza, ideanya adalah untuk membuat modul perisian, yang masing-masing melayani tujuan tertentu dalam operasi perniagaan harian. Sebagai contoh, objek perniagaan dapat memudahkan pemprosesan pesanan; bahagian yang berbeza dari objek memeriksa rekod pelanggan, inventori dan pilihan penghantaran. Objek perniagaan bersambung dan bergantung pada pelayan pangkalan data, kerana ini adalah pusat penyimpanan untuk rekod, peraturan yang mengurusnya dan proses yang memperbaruinya.

Melalui

Objek perniagaan memproses maklumat secara tempatan pada PC desktop dan melalui pelayan pangkalan data. Namun, jika dilakukan dengan tidak efisien, objek tersebut mungkin meminta jumlah catatan yang berlebihan dari pangkalan data dan menggunakan PC untuk mengira jumlah total dan jumlah agregat lain. Objek perniagaan yang ditulis dengan SQL pass-through mempunyai pelayan pangkalan data melakukan lebih banyak pemprosesan rekod. Dengan lulus, pelayan melakukan subtotal dan menghantar lebih sedikit rekod kembali ke objek. Ini memberi sedikit beban pada rangkaian dan PC anda.