Cara Mengira Program Insentif

Program insentif mempunyai rekod panjang untuk meningkatkan prestasi pekerja atau penjualan produk. Peningkatan perolehan pasaran adalah matlamat utama sama ada. Bagi pelanggan, program mungkin membolehkan mereka membeli dua produk dan mendapatkannya secara percuma. Bagi jurujual, mungkin ada bonus $ 100 pada akhir bulan kerana mempunyai penjualan terbanyak.

Pemboleh ubah

Terlepas dari sifat program, beberapa pemboleh ubah adalah faktor. Pemboleh ubah utama adalah peningkatan pendapatan yang dibawa oleh pelanggan baru. Reputasi anda untuk kesetiaan pelanggan adalah penting di sini. Berapa peratus pelanggan yang kembali? Ini adalah pemboleh ubah pusat yang meningkatkan jumlah insentif yang dianggarkan untuk mendapatkan pelanggan baru. Semakin tinggi peratusan kesetiaan, semakin tinggi anggaran insentif. Segala wang yang dibentangkan sekarang akan dikompensasikan untuk pendapatan masa depan dari pelanggan baru.

Program Berasaskan Pelanggan

Sebarang persamaan yang berurusan dengan program insentif harus berurusan dengan pendapatan tambahan yang diperoleh syarikat yang berasal dari memindahkan lebih banyak barang. Syarikat membuat program insentif sederhana ini untuk memindahkan inventori dan membawa lebih banyak orang masuk ke dalam kedai. Pemboleh ubah ini merujuk kepada keuntungan ekonomi yang datang dari setiap unit baru yang dijual dan setiap pelanggan baru. Sekiranya faedah ini tinggi, iaitu, jika keuntungan akan meningkat dengan ketara, maka program insentif dapat menjadi lebih tinggi. Yang penting adalah bahawa program insentif perlu dihubungkan erat dengan peningkatan keuntungan yang timbul dari memindahkan lebih banyak barang. Semakin besar keuntungan tambahan, semakin banyak jumlah ganjaran yang dapat diterima oleh pelanggan.

Pemboleh ubah berdasarkan pelanggan

Sekiranya pelanggan anda setia, mendapatkan pelanggan baru adalah mustahak. Program insentif dalam kes ini harus lebih murah hati. Bahkan kerugian sementara membenarkan mendapatkan 100 pelanggan baru sekiranya 100 pelanggan tersebut tetap bersama firma tersebut. Sebagai contoh, jika anda memiliki pengedar automatik dan mengetahui bahawa penyelenggaraan anda membawa keuntungan syarikat yang tidak seimbang, maka program insentif yang baik adalah menurunkan harga kereta. Dengan mengira ini, anda perlu mengetahui berapa banyak pelanggan baru yang menggunakan penyelenggaraan. Tentukan juga berapa banyak wang yang dibawa oleh pelanggan baru dengan perjanjian penyelenggaraan. Sekiranya jumlah ini tinggi, maka ini membenarkan penurunan harga automatik ke tahap keuntungan minimum. Wang ini akan dikompensasikan dengan pendapatan penyelenggaraan.

Insentif Berasaskan Pekerja

Sudah menjadi kebiasaan bagi program pekerja rata-rata sekitar 2 hingga 8 peratus daripada gaji bulanan pekerja setiap bulan. Katakan gaji bulanan pekerja adalah $ 1,000, termasuk komisen. Program insentif akan meningkatkan gaji setiap pekerja menjadi $ 1,100 sekiranya 2 unit tambahan dijual. Ini adalah kenaikan 10 peratus. 2 unit tambahan membawa $ 300 tambahan kepada syarikat. Keuntungan tambahan kemudian adalah $ 200, dan jurujual yang melakukan penjualan tambahan mendapat kenaikan $ 100 setiap bulan dengan komisen. Kenaikan peratusan kepada pekerja tidak boleh lebih daripada keuntungan tambahan yang masuk ke dalam syarikat.