Cara Menggunakan Excel untuk Menyiapkan Jadual Kerja

Buat jadual kerja menggunakan templat Microsoft Excel percuma. Jadualkan waktu kerja, tambah atau hapus pekerja, jadual waktu lembur, dan catat cuti sakit, cuti dan waktu cuti Cetak salinan untuk pekerja atau hantar jadual ke akaun e-mel pekerja. Ikuti jadual induk untuk membuat perubahan. Microsoft Excel membolehkan anda membuat jadual kerja untuk beberapa pekerja supaya anda dapat terus menggunakan templat jadual ketika perniagaan anda berkembang.

1

Pergi ke Office.Microsoft.com untuk memuat turun templat jadual kerja percuma yang serasi dengan versi Microsoft Windows komputer anda.

2

Buka jadual kerja di komputer anda. Klik pada kotak bertanda "Pekerja" untuk memasukkan nama pekerja.

3

Klik kotak di bawah hari tertentu dalam seminggu untuk memasukkan jumlah jam yang dijadualkan dan berikan kad waktu atau kod kerja untuk mengesan hari cuti, percutian dan waktu sakit. Rujuk senarai kad waktu dan kod kerja di bahagian bawah jadual kerja.

4

Semak baris "Jumlah Jumlah Jam Untuk Tempoh Bayaran" yang terdapat di sebelah kanan jadual untuk menilai jumlah jam yang diberikan kepada setiap pekerja dan jumlah jam yang ditetapkan untuk minggu ini. Lakukan penyesuaian jika perlu.