Cara Memilih Laptop untuk Aplikasi CAD

CAD, atau Reka Bentuk Berbantu Komputer, menggunakan kekuatan komputer moden untuk membuat gambar dua dan tiga dimensi untuk merancang dan membuat prototaip dalam bidang kejuruteraan, pembinaan, automotif dan pelbagai bidang lain. Kerja CAD adalah salah satu tugas yang paling intensif perkakasan yang dapat dilakukan oleh komputer, jadi penting untuk memilih komponen yang betul ketika membeli komputer untuk kerja CAD. Secara amnya, lebih banyak kuasa lebih baik, tetapi ini akan berbeza-beza berdasarkan projek CAD yang akan anda laksanakan.

1

Periksa CPU. Secara amnya anda ingin membeli pemproses terpantas yang anda mampu, tetapi ada pengecualian. Contohnya, jika anda kebanyakannya melakukan kerja CAD 2D, membeli pemproses mewah mungkin akan membazirkan wang; mesin dual-core yang kukuh mesti mencukupi. Untuk kerja 3D, semakin banyak teras yang lebih baik; anda memerlukan sekurang-kurangnya pemproses quad-core dengan frekuensi pemproses 2.6-GHz atau lebih besar. Perisian CAD moden akan memanfaatkan sepenuhnya inti dan kelajuan tambahan, yang membolehkan anda membuat lebih banyak reka bentuk dalam jangka masa yang lebih pendek.

2

Lihat jumlah RAM (Memori Akses Rawak). Perisian CAD akan menggunakan sejumlah besar RAM, dan anda memerlukan minimum 3GB di mesin anda. Untuk produktiviti terbaik, anda memerlukan sekurang-kurangnya 4GB dan sistem operasi 64-bit (sistem operasi 32-bit tidak dapat mengesan lebih daripada 3GB RAM anda). Lebih banyak RAM akan membolehkan anda bekerja dengan lebih banyak aplikasi dan projek secara serentak.

3

Lihat melalui chipset grafik atau kad grafik yang terdapat di calon mesin. Sekiranya anda membuat kerja terutamanya 2D, kad kelas bawah dengan VRAM 256-512MB (RAM Video) sudah mencukupi. Untuk pemodelan CAD 3D yang serius, anda memerlukan kad grafik kelas atas dengan sekurang-kurangnya 512MB VRAM.

4

Periksa ruang cakera keras yang ada. Fail projek dan data yang dihasilkan oleh perisian CAD akan menjadi besar dari masa ke masa, jadi anda akan memerlukan kapasiti penyimpanan yang cukup, terutama jika anda berhasrat untuk melakukan banyak projek. Tempat yang baik untuk bermula ialah 320GB; cakera keras 1 Terabyte (kira-kira 1000GB) atau lebih besar akan memberi anda semua ruang yang anda perlukan. Pemacu SSD (Solid State Disk) akan menawarkan prestasi yang lebih baik dan ketahanan kejutan dalam faktor bentuk yang lebih kecil, sementara harganya jauh lebih mahal. Sekiranya anda memutuskan cakera keras standard atau notebook, anda pasti ingin mencari cakera keras yang beroperasi pada 7200RPM atau lebih tinggi, yang membolehkan akses fail cepat.

5

Teliti saiz skrin dan jangka hayat bateri. Skrin 15 inci akan kekal mudah alih sambil menawarkan harta tanah skrin yang baik untuk terus produktif. Cari skrin yang menawarkan resolusi 1600 x 900 atau 1920 x 1080. Sekiranya anda berhasrat untuk melakukan kerja CAD di mana tidak ada cawangan elektrik yang mudah diakses, membeli pek bateri luaran tambahan akan membolehkan anda tetap produktif, kerana aplikasi CAD terkenal dengan intensif perkakasan, yang cepat menghabiskan bateri anda.