Pemasaran Respons Langsung vs Penjenamaan

Pengiklanan dan penjenamaan tindak balas langsung adalah dua pendekatan yang berbeza tetapi biasa untuk komunikasi pengiklanan. Iklan tindak balas langsung, atau promosi penjualan, mempunyai orientasi jangka pendek. Penjenamaan adalah objektif pengiklanan jangka panjang di mana syarikat cuba mewujudkan mesej yang jelas dan memberi kesan mengenai faedah jenama.

Tindak Balas Langsung

Iklan tindak balas langsung digunakan oleh syarikat untuk menjana penjualan segera atau untuk mendorong lalu lintas dalam jangka pendek. Syarikat biasanya menggunakannya untuk membina pangkalan pelanggan, melancarkan produk baru, menjana pendapatan dan aliran tunai, atau untuk membersihkan lebihan inventori. Iklan tindak balas langsung biasanya merangkumi ajakan bertindak yang meminta pelanggan untuk mengambil tindakan segera untuk mendapatkan nilai baik atau harga rendah.

Bahasa

Beberapa mesej atau frasa umum muncul dalam iklan respons langsung. "Panggil sekarang," "hanya masa terhad" dan "jadilah salah satu daripada 100 pemanggil pertama" adalah antara ungkapan umum yang dilihat dalam iklan respons langsung. Mesej-mesej ini menunjukkan tindak balas segera yang diminta oleh iklan tersebut. Dalam beberapa iklan, pengiklan mungkin menyertakan aplikasi atau borang tinjauan dengan tawaran promosi yang sesuai. Penyertaan 1-800 nombor adalah satu lagi isyarat umum bagi iklan respons langsung.

Asas Penjenamaan

Jenama adalah makna di sebalik syarikat dan produknya yang bersinar dalam simbol dan slogan. Syarikat menggunakan ini dalam iklan untuk membina imej atau identiti tertentu untuk jenama mereka. Beberapa syarikat menjadikan kualiti sebagai fokus, misalnya, dan berusaha menjadikan diri mereka sebagai jenama berkualiti terbaik. Orang lain mungkin mempromosikan diri sebagai penyedia perkhidmatan teratas. Ciri produk yang unik dan kos rendah adalah mesej penjenamaan biasa yang digunakan oleh pengiklan.

Tanggapan Tertunda

Penjenamaan biasanya melibatkan komunikasi jangka panjang dan berterusan mengenai faedah jenama. Ini sering disebut sebagai iklan tindak balas tertunda atau pengurusan jenama. Walaupun pemasaran tindak balas langsung biasanya berpusat pada dorongan penjualan untuk mendorong permintaan, pembinaan jenama jangka panjang berfokus untuk meningkatkan persepsi tentang nilai produk atau perkhidmatan. Pada dasarnya, pengurusan jenama digunakan untuk meningkatkan margin keuntungan dari masa ke masa sehingga syarikat memperoleh lebih banyak keuntungan pada setiap penjualan.