Empat Fungsi yang Pada Gilirannya Mempengaruhi Dinamika & Tingkah Laku Organisasi

Anda memerlukan persekitaran yang positif agar perniagaan kecil anda dapat berjalan dengan lancar dan menguntungkan. Walau bagaimanapun, banyak fungsi perniagaan dapat mempengaruhi dinamika perniagaan anda dan menimbulkan tingkah laku dalam diri pekerja yang mungkin tidak produktif. Anda tidak dapat menghilangkan fungsi ini, tetapi anda dapat mengetahui kemungkinan kesannya terhadap syarikat anda dan melihat tanda-tanda perubahan dalam organisasi anda sehingga anda dapat bergerak dengan cepat untuk membina semula semangat positif.

Kawalan kualiti

Anda memerlukan langkah kawalan kualiti untuk memastikan pekerja anda menghasilkan kerja yang terbaik. Ini memerlukan penyelia kawalan kualiti untuk memeriksa kerja dan mengenal pasti masalah dengan hasil kerja pekerja. Walaupun langkah-langkah kawalan kualiti dapat meningkatkan kualiti, mereka juga dapat menyebabkan pekerja menjadi tidak puas hati. Ada juga yang mungkin tidak menyuruh kerja mereka diperiksa. Dinamika dalam organisasi anda boleh berubah dari suasana kerja sama dan kerja berpasukan menjadi salah satu kebencian dan kecurigaan.

Kawalan Kos

Anda mesti mengawal perbelanjaan anda. Salah satu perbelanjaan tersebut adalah gaji. Sebenarnya, gaji boleh menjadi perbelanjaan tunggal terbesar anda. Sekiranya anda mula menghilangkan lebih masa dan mengurangkan jumlah yang anda ingin bayar dalam upah, langkah-langkah kawalan kos ini dapat menyebabkan ketakutan dan kemarahan menyebar ke seluruh organisasi anda. Kemarahan dan ketakutan dapat memupuk tingkah laku yang tidak produktif seperti pemberontakan dan penurunan produktiviti.

Peningkatan Produktiviti

Mengekalkan pengeluaran maksimum boleh mencabar anda sebagai pemilik perniagaan. Anda mungkin memulakan serangkaian langkah dari bonus hingga denda, dan anda dapat memantau produksi dengan teliti untuk mengetahui di mana masalah berkembang. Pekerja dan pengawas mungkin menolak usaha anda dan memperkenalkan dinamika dalam organisasi anda yang memiliki perasaan "kami lawan mereka". Anda mesti memperkenalkan peningkatan produktiviti sebagai cara untuk bekerjasama sebagai satu pasukan untuk mengelakkan bertengkar dengan pekerja yang enggan.

Kakitangan dan Pembangunan Profesional

Sekiranya anda menawarkan latihan khusus untuk meningkatkan kemahiran dalam tenaga kerja anda, anda mungkin menganggap usaha itu sebagai langkah positif. Walau bagaimanapun, pekerja dapat melihat kemahiran tambahan sebagai beban yang tidak mereka bayar untuk ditanggung. Anda mesti berusaha untuk memperjelas bahawa peningkatan kemahiran adalah keperluan untuk mengekalkan keuntungan dan tahap upah semasa. Anda juga harus menyedari bahawa banyak rintangan pekerja mungkin berdasarkan ketakutan tidak dapat menguasai kemahiran baru. Yakinkan tenaga kerja anda bahawa anda memperkenalkan pengembangan staf untuk menjadikan tugas pekerja lebih sesuai dengan keperluan syarikat baru. Elakkan menyiratkan bahawa pembangunan diperlukan untuk menebus ketidakcekapan.