Negatif untuk Strategi Pemasaran dari mulut ke mulut

Laman web Usahawan mengatakan pemasaran dari mulut ke mulut penting untuk setiap perniagaan. Dari mulut ke mulut adalah bentuk iklan percuma di mana pelanggan yang berpuas hati memberitahu orang lain mengenai syarikat, produk atau perkhidmatan. Iklan percuma cenderung menjadi bentuk pemasaran yang disukai bagi perniagaan, kerana tidak termasuk dalam anggaran pemasaran. Tetapi ia mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Kekurangan Kawalan Mesej

Ketika perniagaan membuat iklan, perniagaan mengendalikan pesan pemasaran yang dikirimkannya kepada prospek dan pelanggan. Dalam pemasaran dari mulut ke mulut, pelanggan mengawal mesej dengan memberitahu orang lain tentang pengalaman peribadi. Sekiranya mesej itu negatif atau tidak betul, ia boleh membuat imej buruk untuk produk, perkhidmatan atau perniagaan.

Kesan Negatif Berkekalan

Menurut Pengusaha, pemasaran dari mulut ke mulut adalah salah satu bentuk pengiklanan yang paling dipercayai kerana reputasi pelanggan dipertaruhkan ketika dia berbicara positif atau negatif mengenai produk. "Panduan Praktikal untuk Promosi Jenama" menyatakan pengiklanan dari mulut ke mulut yang negatif boleh memberi kesan yang berkekalan pada syarikat. Ia boleh menyebabkan syarikat mengalami penurunan penjualan dan merosakkan jenama syarikat.

Sebaran

Kelebihan iklan dari mulut ke mulut ialah mesej dapat tersebar dengan cepat. Pada masa yang sama, ini adalah keburukan. Sekiranya satu pelanggan mempunyai pengalaman buruk, syarikat mungkin kehilangan perniagaan berulang dari pelanggan. Sekiranya pelanggan itu memberitahu semua orang yang dia tahu tentang pengalaman buruk, itu boleh menyusahkan syarikat dalam menarik pelanggan baru. Beberapa syarikat mencetuskan iklan dari mulut ke mulut dengan mengambil bahagian di rangkaian media sosial. Pemasaran 24h7 mengatakan bahawa kumpulan rangkaian media sosial cenderung erat, jadi apabila mesej keluar, cepat sampai ke ribuan orang.