Cara Melaksanakan Kotak Cadangan Maya

Penyelidik pasaran menumpukan kerjaya mereka untuk mengetahui kehendak pelanggan. Kotak cadangan maya memberikan pemilik perniagaan kecil cara yang lebih langsung untuk memahami apa yang pelanggan mahukan dan perlukan. Tambahan, ini menunjukkan bahawa syarikat menghargai input pelanggan. Dengan crowdsourcing, atau meminta input dari pasaran sasaran anda, anda melengkapkan gelung maklum balas anda. Ini bermakna anda membenarkan pengalaman pengguna mempengaruhi amalan syarikat. Anonimiti dan kemudahan kotak cadangan dalam talian mendorong pelanggan untuk menghantar input mereka. Alat ini juga dapat mengumpulkan input dari pekerja, untuk memaparkan keprihatinan dan idea mereka untuk diperbaiki.

1

Tentukan jenis maklumat yang anda inginkan untuk dikumpulkan oleh program kotak cadangan, dan seberapa kompleks anda memerlukan program tersebut. Beberapa program hanya mengumpulkan cadangan, sementara yang lain lebih canggih, menerjemahkan maklumat yang dikumpulkan ke dalam carta, grafik dan anggaran. Sekiranya anda mengharapkan sebilangan besar orang untuk mengambil bahagian, pertimbangkan program yang melampaui asas. Beberapa dolar tambahan yang dibelanjakan untuk program ini dapat menjimatkan masa kerja pemprosesan.

2

Cari program kotak cadangan. Beberapa perkhidmatan adalah percuma; yang lain mempunyai bayaran bulanan. Ideabox adalah pilihan percuma yang mengenakan bayaran setiap jam untuk sebarang program yang anda perlukan di kotak cadangan anda. Kotak Cadangan dan Skala Idea mengenakan yuran bulanan. Pertimbangkan kotak cadangan kolaboratif, yang membolehkan pengguna memilih cadangan kegemaran mereka dan memberi komen untuk membantu idea terbaik muncul. Sistem iDS adalah salah satu contoh, dan ia menawarkan perkhidmatan asas percuma.

3

Pastikan anda mempunyai penyemak imbas yang diperlukan dan perisian yang diperlukan untuk menyokong kotak cadangan. Elakkan program kotak cadangan yang memerlukan pengguna memuat turun program yang mungkin belum mereka miliki.

4

Pilih lokasi yang menonjol di laman web anda untuk kotak cadangan, seperti bahagian bawah atau bahagian bawah halaman utama perniagaan anda. Ikuti arahan syarikat perisian untuk memasang kotak cadangan maya di halaman tersebut.

5

Buat kotak komen dalaman yang mudah untuk pekerja yang dapat dilihat dan disumbangkan oleh semua orang. Sediakan halaman di Google Docs, misalnya, dan berikan semua pautan dan kebenaran untuk menulis di dalamnya. Sebelum perjumpaan staf anda yang seterusnya, cukup format dokumen menjadi kumpulan titik perbincangan.

6

Dapatkan maklum balas daripada pelanggan atau pekerja. Mintalah mereka dalam interaksi tatap muka, melalui e-mel massa dan di buletin anda untuk mengemukakan cadangan. Gunakan media sosial seperti Twitter dan Facebook untuk mendapatkan maklum balas. Sertakan pautan ke halaman dengan kotak cadangan.

7

Bincangkan idea dalam perjumpaan sumbang saran dengan kakitangan. Undilah idea yang paling popular, dan bincangkan untuk mempersempit pilihan anda dengan lebih jauh.

8

Beritahu pelanggan atau pekerja apabila anda memutuskan untuk menerapkan idea dari kotak cadangan. Mereka akan berasa puas kerana mengetahui anda merancang untuk menggunakan maklum balas mereka. Terima kasih kerana memberi sumbangan, dan dorong mereka untuk melakukannya sekali lagi.