Microsoft Excel tidak akan menunjukkan watak Jepun

Watak Jepun sering menjadi kacau ketika anda bekerja dengan fail CSV atau teks di Microsoft Excel. Untuk mengelakkan masalah, gunakan pilihan pengekodan Unicode semasa mengimport data ke Excel. Unicode adalah standard antarabangsa yang merangkumi sokongan untuk kebanyakan huruf asing. Excel tidak memberikan pilihan Unicode untuk menyimpan data Jepun ke format CSV atau teks yang dibatasi, oleh itu, anda mesti terlebih dahulu memindahkan data Excel ke aplikasi lain dengan sokongan Unicode yang lebih baik.

Mengimport Dari CSV atau Teks

1

Buka dokumen baru di Excel, dan kemudian pilih tab "Data".

2

Klik "Dapatkan Data Luaran" pada pita, dan kemudian pilih "Dari Teks." Excel membuka tetingkap penyemakan fail.

3

Pilih fail CSV atau teks yang mengandungi watak Jepun, dan kemudian klik "Buka." Wizard Import Teks bermula secara automatik.

4

Ubah tetapan "Asal Fail" ke "Unicode (UTF-8)." Periksa watak Jepun di panel pratonton. Sekiranya tidak dipaparkan dalam huruf Jepun, watak-watak itu mungkin disimpan dalam format yang berbeza. Cuba pilih UTF-7 atau salah satu pengekodan berasaskan JIS yang disenaraikan di bawah "Bahasa Jepun" sehingga watak-wataknya dipaparkan dengan betul.

5

Pilih "Terhad" sebagai jenis data, kecuali jika anda diimport fail teks lebar tetap, dalam hal ini pilih "Lebar Tetap" Klik "Seterusnya."

6

Pilih "Koma" sebagai pembatas untuk fail CSV. Untuk fail teks, pilih pembatas yang sesuai atau sesuaikan lebar lajur tetap di panel pratonton. Klik "Seterusnya."

7

Klik "Selesai" untuk menyelesaikan import. Aksara Jepun sekarang harus dipaparkan dengan betul dalam Excel. Anda boleh menyimpan fail tersebut sebagai fail Excel atau fail Spreadsheet OpenDocument tanpa kehilangan fon Jepun. Sekiranya anda mesti menyimpan data sebagai fail CSV, gunakan penyelesaian yang dijelaskan di bahagian berikut.

Menyimpan Bahasa Jepun Sebagai CSV

1

Simpan data dengan aksara Jepun sebagai fail Excel atau fail OpenDocument Spreadsheet, atau ODS. Format OpenDocument adalah standard umum yang disokong oleh hampir semua aplikasi spreadsheet.

2

Buka fail baru di Apache OpenOffice atau Google Sheets. OpenOffice adalah aplikasi pejabat percuma yang boleh anda muat turun dari laman web Apache (pautan di Sumber), sementara Google Helaian adalah aplikasi spreadsheet percuma di Google Drive (pautan di Sumber).

3

Simpan fail dalam format CSV. Di OpenOffice, ubah set Character Set menjadi "Unicode (UTF-8)" ketika kotak dialog Export Text File muncul. Helaian Google menyimpan watak sebagai UTF-8 secara automatik.