Tanggungjawab Syarikat kepada Orang Awam

Untuk mengekalkan imej awam yang positif dan menarik pelanggan baru, syarikat mesti memahami tanggungjawab korporatnya kepada orang ramai. Keperluan syarikat untuk dipertanggungjawabkan kepada masyarakat ditunjukkan ketika Kongres meloloskan Sarbanes-Oxley Act tahun 2002 yang mengatur cara perusahaan yang dipegang publik melakukan perniagaan, menurut pakar perniagaan internasional di RR Donnelley. Pada akhirnya, setiap perniagaan yang menemui orang ramai mempunyai tanggungjawab.

Tanggungjawab Fiskal

Salah satu tindakan yang mendorong kegagalan syarikat seperti Enron dan Adelphia berlaku ketika para eksekutif memberi pinjaman kepada mereka sendiri menggunakan dana syarikat, menurut RR Donnelley. Walaupun boleh mengecewakan pengguna bahawa syarikat memerlukan undang-undang persekutuan untuk bertanggungjawab secara fiskal, akan menjadi naif untuk membiarkan eksekutif syarikat terus menyerang akaun bank korporat untuk keperluan mereka sendiri. Apabila syarikat terperangkap dalam skandal yang disebabkan oleh keserakahan eksekutif, ia boleh membawa maut kepada syarikat itu. Itulah sebabnya syarikat perlu menggubal dan menguatkuasakan garis panduan sendiri yang bersetuju dengan undang-undang persekutuan tetapi juga berlaku khusus untuk syarikat itu, untuk mengelakkan penyalahgunaan dana syarikat. Terdapat ikatan kepercayaan antara pengguna dan syarikat yang rosak apabila berlaku penipuan fiskal. Ini berlaku untuk syarikat awam atau swasta.

Input Awam

Sebuah syarikat harus dapat beroperasi di bawah peraturan dan cita-citanya sendiri, tetapi sebuah syarikat juga harus mempertimbangkan input pelanggannya untuk terus berdaya saing, menurut laporan Institut Bank Dunia yang bertajuk "Dasar Awam untuk Tanggungjawab Sosial Korporat." Sebuah syarikat harus menghubungi pelanggannya dan mendapat manfaat dari pandangan tentang apa yang dicari oleh pelanggan dalam peningkatan produk. Syarikat yang membuat lembaga penasihat penampang sasaran khalayaknya mengumpulkan cadangan mengenai bagaimana untuk terus berhubungan dengan pangkalan pelanggan dan bagaimana meningkatkan imej awam syarikat. Adalah menjadi tanggungjawab syarikat untuk terus bertanggungjawab kepada pelanggannya; jika tidak, syarikat akan kehilangan pelanggannya dan tidak lagi wujud.

Masyarakat

Syarikat wujud kerana pelanggan yang dilayaninya dan komuniti di mana ia berada. Komuniti menyediakan sebahagian besar pekerja untuk syarikat itu, dan komuniti menyediakan semua perkhidmatan awam yang dinikmati syarikat, seperti elektrik dan perlindungan kebakaran. Dalam beberapa kes, syarikat diberi jeda utiliti dan cukai mereka untuk memikat mereka untuk mendirikan lokasi dalam komuniti. Syarikat mempunyai tanggungjawab untuk memberikan kembali kepada masyarakat yang menyokongnya dengan pengurangan cukai dan tenaga kerja. Apabila ada acara komuniti, syarikat harus menyumbang sukarelawan, wang atau sesuatu yang akan menyokong acara tersebut. Syarikat harus menggunakan pembekal tempatan sebanyak mungkin untuk membantu menyokong perniagaan tempatan.