Cara Merangka Penyata Pengebilan Dari Perniagaan Anda

Membuat penyata bil profesional untuk syarikat anda adalah sebahagian daripada menjalankan perniagaan. Penyata pengebilan yang anda buat mestilah kelihatan profesional, dan mudah bagi pelanggan untuk membaca dan menavigasi. Anda boleh memulakan dengan sebilangan templat invois percuma, tetapi juga penting untuk menyesuaikan penyata bil anda dan menjadikannya sendiri.

1

Muat turun templat invois dari Microsoft atau sumber lain. Menggunakan templat dapat menjimatkan banyak masa dan membantu anda mendapatkan penampilan profesional yang diperlukan oleh perniagaan anda. Mengikut penyata bil anda pada program spreadsheet yang popular seperti Microsoft Excel menjadikannya lebih mudah untuk mengintegrasikan data dengan perisian perakaunan dan cukai perniagaan kecil anda.

2

Taipkan nama perniagaan anda sebagai ganti nama umum pada templat invois. Gunakan alat pemformatan dalam pakej perisian anda untuk mengubah penampilan teks yang anda mahukan. Taipkan alamat surat-menyurat perniagaan pada baris berikut, pastikan teksnya cukup besar agar pelanggan dapat membaca dengan mudah.

3

Biarkan kosong nama dan alamat syarikat yang anda bayar sekarang. Anda boleh mengisi maklumat tersebut semasa membuat invois sebenar - dan bahkan mengautomasikan proses dengan penggabungan mel - tetapi pada templat, medan tersebut harus kosong.

4

Buat tempat untuk menyenaraikan nombor pesanan pembelian atau pesanan kerja. Templat yang anda muat turun semestinya sudah mempunyai medan ini. Sekiranya tidak, anda boleh menambahkannya di mana-mana tempat yang mudah dilihat oleh pelanggan.

5

Periksa formula yang mengira jumlah setiap item baris berdasarkan nombor yang anda masukkan. Templat yang anda muat turun harus mengandungi formula yang melipatgandakan bilangan unit kali harga per unit untuk mendapatkan jumlah kos. Templat juga harus mengandungi formula yang merangkumi semua garis dan memberikan harga bersih kepada pelanggan.