Kelebihan Pengambilalihan Syarikat

Kelebihan mengambil alih syarikat melalui penggabungan atau pengambilalihan adalah banyak. Syarikat dapat meningkatkan aliran pendapatan dan pangsa pasar, memperluas asas produk mereka atau meningkatkan kehadiran antarabangsa mereka dengan mengambil alih syarikat. Syarikat yang berada dalam posisi terbaik untuk membeli syarikat lain adalah syarikat yang mempunyai wang tunai dan neraca tambahan yang telah mencapai potensi pendapatan maksimum dan perlu membuat perubahan strategik agar dapat berkembang. Daripada membina perniagaan lain secara organik, kebanyakan perniagaan memperoleh, menurut PricewaterhouseCoopers.

Pertumbuhan Antarabangsa

Perniagaan dapat menyediakan perkhidmatan atau produk mereka di seluruh dunia dengan memperoleh perniagaan di pelbagai lokasi di peringkat antarabangsa. Sebagai contoh, syarikat pembuatan bir Belgium, InBev mengambil alih Budweiser dengan harga $ 52 bilion pada tahun 2008 untuk memperluas kehadirannya di pasaran AS dan mewujudkan salah satu syarikat minuman pengguna terbesar di dunia, menurut The Times. Kerana pengambilalihan itu, keuntungan syarikat meningkat 11 peratus pada tahun 2011, menurut France 24.

Mempelbagaikan Produk

Sebab lain syarikat mengambil alih syarikat lain adalah untuk mempelbagaikan produk dan memperluas aliran pendapatan baru. Salah satu contohnya ialah pengambilalihan Cadbury oleh Kraft pada tahun 2010 dengan harga $ 19.5 bilion. Pemerolehan ini mempelbagaikan rangkaian gula-gula Kraft dengan lebih daripada 40 jenama, peningkatan pendapatan dan penjualan serta kehadiran syarikat antarabangsa, terutama di pasaran baru muncul, menurut artikel oleh Bloomberg Businessweek dan The Wall Street Journal. Walaupun kos integrasi pemerolehan lebih dari yang dijangkakan kerana harga komoditi, merosot ke dalam keuntungan Kraft secara keseluruhan, penjualan barang-barang Cadbury oleh syarikat meningkat 30 persen dan penjualannya di pasaran baru muncul meningkat 74 persen.

Penyusunan Semula Syarikat

Kadang kala syarikat atau firma ekuiti swasta akan mengambil alih syarikat yang berprestasi rendah atau syarikat yang berpotensi berkembang untuk menyusun semula perniagaan dan menjadikannya menguntungkan. Sebagai contoh, BJ's Wholesale Club diambil alih oleh Leonard Green & Partners dan CVC Capital Partners dengan harga $ 2.8 bilion pada bulan Julai 2011. Syarikat ekuiti swasta berhasrat untuk membawa rangkaian runcit ke tahap seterusnya dengan melaburkan wang untuk mengembangkannya di peringkat nasional dan antarabangsa, menurut The Associated Press.

Pengembangan

Kadang kala syarikat akan mengambil alih syarikat lain yang menghadapi masalah, seperti pengambilalihan Wachovia tahun 2008 oleh Wells Fargo dengan harga $ 15 bilion. Wells Fargo mengambil alih bank, yang menghadapi kerugian besar dari pinjaman gadai janji. Walau bagaimanapun, Wachovia mempunyai cabang paling banyak dari mana-mana bank di AS, dan pengambilalihan telah meluaskan Wells Fargo dengan ketara dan cepat di seluruh negara, menurut AP. Dengan mengambil alih syarikat yang bermasalah, Wells Fargo dapat meningkatkan pendapatan dan mengembangkan perniagaannya dengan ketara.