Apa Izin yang Saya Perlu Buang Haiwan Liar sebagai Perniagaan?

Untuk memulakan perniagaan pembuangan binatang liar, izin dan izin perniagaan yang betul mesti terlebih dahulu diperoleh. Sekurang-kurangnya, diperlukan izin kawalan hidupan liar yang mengganggu. Walau bagaimanapun, di banyak negeri, izin tambahan mungkin diperlukan. Sebagai contoh, izin khas sering diperlukan untuk membawa senjata api dan mengeluarkan spesies haiwan tertentu.

Permit Kawalan Hidupan Liar yang Mengganggu

Sesiapa yang ingin membuang haiwan liar sebagai perniagaan mesti mendapatkan izin kawalan hidupan liar yang mengganggu dari Jabatan Sumber Asli negeri. Proses permohonan sedikit berbeza antara negeri kerana setiap negeri mempunyai kriteria tersendiri. Contohnya, beberapa negeri mengeluarkan lesen kawalan hidupan liar dan bukannya izin. Di kebanyakan negeri, proses ini melibatkan lulus pemeriksaan, mengisi permohonan izin kawalan hidupan liar yang mengganggu dan membayar yuran permohonan yang ditentukan. Rata-rata, izin mesti diperbaharui setiap tahun.

Permit Memburu dan Senjata Api

Sesiapa yang berencana membawa senjata api sambil mengeluarkan haiwan yang terganggu harus terlebih dahulu mendapatkan izin senjata api yang tepat, yang juga dapat disebut sebagai lesen. Untuk membawa senjata api secara sah, anda mesti mengemukakan permohonan, lulus pemeriksaan latar belakang jenayah dan membayar yuran yang sesuai. Beberapa negeri juga mungkin meminta anda mendapatkan lesen memburu jika anda merancang untuk memusnahkan haiwan sepanjang kerja anda. Untuk mendapatkan lesen memburu, anda mesti lulus kursus pendidikan memburu.

Permit Haiwan Khas

Di beberapa negeri, izin khas haiwan diperlukan untuk menangani spesies tertentu. Sebagai contoh, Suruhanjaya Hidupan Liar Negeri Florida hanya membenarkan beberapa orang terpilih untuk mendapatkan izin untuk menangani buaya. Juga, beberapa negeri memerlukan kelas dan izin khas untuk mengendalikan haiwan seperti coyote. Di samping itu, burung dilindungi di bawah permit berasingan. Hanya burung pipit Inggeris, burung merpati liar dan belimbing Eropah yang boleh dikeluarkan tanpa izin. Untuk mengeluarkan jenis burung lain, izin khas mesti diperoleh dari Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar Amerika Syarikat.

Permit Import / Eksport

Sekiranya anda merancang untuk memindahkan haiwan liar di seluruh negeri, anda perlu mendapatkan izin import / eksport. Permit ini juga boleh diperoleh melalui Jabatan Sumber Asli. Namun, harus diingat bahawa tidak semua haiwan layak untuk ditempatkan semula. Undang-undang negara tertentu mungkin mengharuskan beberapa haiwan yang diganggu secara automatik jika mereka mengancam manusia secara berterusan. Salah satu contoh penempatan semula yang berjaya di seluruh negeri adalah dengan memindahkan binatang liar ke kawasan perlindungan yang dilindungi.