Cara Menyegerakkan Folder Desktop Antara Dua Folder di Dropbox Menggunakan Symlinks

Dropbox menyegerakkan folder antara komputer secara automatik, tetapi folder mesti berada di dalam direktori Dropbox. Sekiranya anda ingin menyegerakkan folder di lokasi lain pada pemacu anda, seperti meletakkan folder yang diselaraskan di desktop pada PC pejabat dan komputer riba anda, anda boleh menggunakan pautan simbolik. Symlinks bertindak seperti alamat penerusan: Setiap kali anda menukar fail dalam folder di desktop anda, sistem akan meneruskannya secara automatik ke folder yang dipautkan di Dropbox anda, menyelaraskannya dengan komputer anda yang lain.

1

Buka direktori Dropbox anda dengan mengklik dua kali pada ikon bar tugas Dropbox.

2

Seret folder dari desktop anda ke tetingkap Dropbox. Ini akan memindahkan semua fail anda ke Dropbox dan mula memuat naiknya.

3

Buka folder yang anda letakkan di Dropbox anda, klik kanan bar alamat dan klik "Salin alamat."

4

Tahan "Shift" dan klik kanan di mana sahaja di latar belakang desktop anda. Pilih "Buka tetingkap arahan di sini."

5

Taipkan arahan berikut:

mklink / d ". {link name}"

menggantikan {link name} dengan nama yang ingin anda berikan sebagai simbolik pautan anda. Jangan tekan Enter lagi.

6

Tambahkan ruang selepas arahan sebelumnya dan ketik tanda petik lain. Klik kanan di tetingkap arahan dan pilih "Tampal." Taip tanda petikan akhir. Anda akan mempunyai baris yang berbunyi seperti berikut:

mklink / d ". {link name}" "{lokasi folder di Dropbox}"

Tekan Enter untuk membuat pautan.

7

Setelah Dropbox menyegerakkan keseluruhan folder anda ke awan, pergi ke komputer kedua anda dan lakukan proses yang sama, tidak termasuk pemindahan folder awal, untuk membuat pautan simbolik di desktop komputer tersebut. Anda kini boleh mengedit atau memindahkan fail masuk atau keluar dari folder desktop pada komputer dan Dropbox akan menyelaraskan perubahannya.