Idea Pejabat Perniagaan Rumah

Menjalankan perniagaan dari rumah anda memberi ganjaran baik dari segi kewangan dan emosi. Anda memutuskan bila hendak bekerja, berapa lama untuk bekerja dan bila akan mengambil cuti. Seperti perniagaan apa pun, anda mesti tetap teratur dan mempunyai alat yang tepat untuk menikmati kejayaan. Alat ini merangkumi pejabat, peralatan dan bekalan.

Susun atur

Lakarkan kertas di mana anda mahu meletakkan meja, kabinet fail, rak, meja kerja, kerusi dan barang-barang anda. Gunakan pensil atau pen berwarna berbeza untuk menentukan setiap kawasan pejabat. Lakaran ini akan membantu dalam mengatur bilik dan membeli peralatan dan bekalan.

Peralatan

Sekiranya anda baru memulakan perniagaan rumah anda dan anda tidak mempunyai wang untuk membeli peralatan baru, fikirkan tentang menggunakan peralatan yang sudah anda miliki. Pertimbangkan untuk membeli komputer baru jika sistem anda sekarang berusia beberapa tahun. Pilihan lain adalah membeli peralatan terpakai melalui laman lelong, seperti eBay, atau dari iklan di koran tempatan anda. Buat senarai peralatan yang anda perlukan dan belanjakan. Petua: Jangan beli peralatan yang anda tahu bahawa anda akan menggunakannya sekali-sekala - seperti mesin fotokopi. Sekiranya anda hanya membuat beberapa salinan sebulan, pertimbangkan untuk menggunakan mesin fotokopi di pejabat pos atau pusat salinan tempatan anda.

Tanpa Wayar

Pertimbangkan untuk membeli komputer riba dengan kad wayarles terpasang dan kemudian beli penghala tanpa wayar untuk sambungan Internet anda (penghala tanpa wayar berfungsi dengan sambungan Internet DSL dan kabel). Menyambungkan komputer riba dan peranti lain (pencetak dan komputer lain di rumah) ke penghala tanpa wayar membolehkan fleksibiliti bekerja di mana sahaja di pejabat rumah anda dan juga di luar.

Peribadikan

Untuk menjadikan pejabat kediaman anda mencerminkan keperibadian anda, kunjungi pusat membeli-belah tempatan atau kedai dan periksa pelbagai jenis aksesori pejabat - pemegang pensel, dulang kertas dan barang-barang lain. Anda tidak perlu menghiasi pejabat anda dengan warna yang membosankan; tambahkan bakat dan pergi dengan sesuatu yang berani jika itu adalah gaya anda.

Warna

Warna membuat ruangan. Cat dinding dengan warna yang mencerminkan suasana hati tertentu. Blues, hijau dan violet adalah warna yang sejuk dan menenangkan. Sekiranya perniagaan anda tertekan, kesegaran ini boleh membawa ketenangan di ruang kerja anda. Warna hijau adalah neutral, dan apabila dicampurkan dengan warna kuning, memberikan kesegaran di pejabat rumah anda. Cuba elakkan warna kuning dan merah sebagai warna utama. Warna ini terlalu kuat untuk pejabat tetapi boleh berfungsi sebagai aksen. Putih, gading, kelabu dan tan adalah warna yang selamat dan akan berfungsi di mana-mana pejabat rumah.

Penyimpanan

Mempunyai tempat untuk menyimpan setiap keping kertas, cakera padat / DVD, majalah, fail dan barang lain yang berkaitan dengan perniagaan kediaman anda. Cuba simpan seberapa banyak rekod secara elektronik. Daripada mencetak e-mel, simpan ke pemacu denyar USB atau cakera padat untuk penyimpanan. Dengan menggunakan dokumen elektronik, anda menghilangkan fail kertas dan kekacauan. Beberapa dokumen perlu dicetak; simpan ruang kabinet fail anda untuk kertas "mesti dicetak". Semasa membeli tong simpanan, kotak dan kabinet, tetap dengan tema di pejabat rumah anda. Jangan masukkan dulang ganjil yang terdapat di loteng.

Bekalan

Beli kertas komputer, pensil, pen dan bekalan lain secara pukal. Banyak kedai bekalan pejabat menawarkan potongan harga jika anda membeli secara pukal. Stok rak bekalan atau almari dengan semua yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Pastikan rak bekalan atau almari kemas dan bersih. Labelkan rak atau kawasan almari dengan nama setiap barang pejabat. Anda mahu bersedia untuk bekerja dan tidak keluar membeli sekotak pen kerana anda kehabisan. Simpan inventori bulanan item pada hamparan. Ini akan membantu semasa menentukan apa yang anda perlu beli.