Kelebihan & Kekurangan Menganalisis Statistik Web

Menganalisis statistik Web untuk laman web anda adalah amalan penting yang mempunyai banyak kelebihan dan kekurangan cara yang tidak baik. Banyak syarikat menawarkan program analisis untuk membantu anda memantau lalu lintas laman web anda setiap hari dan seterusnya belajar bagaimana meningkatkan laman web anda dan, jika laman web anda bersifat komersial, bahkan perniagaan anda.

Kelebihan: Trafik

Salah satu faedah yang paling penting untuk menganalisis statistik Web anda ialah anda dapat mempelajari maklumat mengenai pelawat ke laman web anda. Selain melihat berapa banyak lalu lintas yang diterima oleh laman web ini, analitik menunjukkan kepada anda bagaimana orang mencari laman web tersebut, berapa lama mereka tinggal dan juga kawasan anggaran tempat mereka tinggal. Maklumat ini sangat penting jika anda menjalankan laman web komersial. Contohnya, jika anda melihat sejumlah besar lalu lintas anda melalui rangkaian sosial, pertimbangkan untuk melabur lebih banyak di media sosial.

Kelebihan: Paparan Halaman

Menjejaki paparan halaman laman web anda menunjukkan berapa banyak orang yang mengunjungi laman web anda setiap hari, tetapi yang lebih penting, anda dapat melihat halaman mana yang paling popular di kalangan pengunjung anda. Setelah mengetahui maklumat ini, ambil langkah untuk memberikan lebih banyak perkara yang dikehendaki oleh pengunjung. Sebagai contoh, jika anda menjalankan laman web untuk perniagaan pembuatan anda dan video demonstrasi anda mendapat banyak klik, tambahkan lebih banyak video untuk mendorong pengunjung meluangkan lebih banyak masa di laman web anda.

Kelebihan: Iklan

Banyak laman web bergantung pada iklan untuk memperoleh pendapatan. Berkat menganalisis statistik Web, laman web berpotensi meningkatkan pendapatannya dengan memberikan data statistik ini kepada calon pengiklan. Jumlah pengunjung yang tinggi bukan sahaja membolehkan pentadbir laman web mengenakan bayaran lebih banyak untuk iklan, statistik yang menunjukkan bahawa peratusan pengunjung yang tinggi berasal dari kawasan geografi tertentu menarik bagi perniagaan dari kawasan yang ingin beriklan.

Kekurangan: Mengambil Masa

Walaupun menganalisis statistik Web boleh dilakukan dengan cepat jika anda terbiasa dengan cara menafsirkan data, prosesnya memakan masa bagi seseorang yang baru untuk menganalisis. Sekiranya anda menjalankan laman web sendiri, anda mungkin tidak mempunyai banyak masa untuk menganalisis statistik, dan masa yang anda habiskan dapat menghabiskan masa yang anda gunakan untuk membina atau menyumbang ke laman web anda.