Bagaimana Faktor Ekonomi Mempengaruhi Gaji Pekerja

Sekiranya anda menjalankan perniagaan dan menggaji pekerja, menetapkan gaji dan pampasan adalah salah satu daripada beberapa tugas yang perlu anda hadapi. Walaupun anda akhirnya menentukan berapa banyak untuk membayar pekerja anda, faktor ekonomi luaran juga berperanan. Sebilangan besar faktor ini menyangkut gambaran ekonomi yang lebih luas di AS dan di luar negara.

Tahap Pengangguran

Semasa tempoh pengangguran yang tinggi, syarikat sering teragak-agak untuk menggaji pekerja baru, selain meminta pekerja yang tetap di gaji untuk bekerja lebih lama dan lebih keras. Di samping itu, pengangguran yang tinggi sering menurunkan gaji, terutamanya kenaikan, kerana banyaknya pekerja berbanding dengan pembukaan yang ada. Pekerja bukan eksekutif menerima kenaikan gaji rata-rata 2.6 peratus pada tahun 2010 dan 2011, dengan kenaikan gaji 2.8 peratus dijangka pada tahun 2012, menurut Bloomberg, melaporkan hasil dari tinjauan oleh Towers Watson & Co.

Globalisasi

Globalisasi sering membolehkan majikan menghantar pekerjaan yang biasanya diisi dengan pekerja rumah tangga ke luar negara ke negara dengan gaji rendah, menghilangkan banyak pekerjaan dengan gaji tinggi dalam pembuatan dan teknologi maklumat serta pekerjaan dengan gaji rendah dalam perkhidmatan pelanggan. Akibatnya, banyak pekerja terlantar yang tidak mempunyai kemahiran untuk bersaing untuk mendapatkan pekerjaan dengan gaji lebih tinggi beralih ke sektor perkhidmatan bergaji rendah dan jawatan lain. Ini dapat mewujudkan satu kitaran yang akan terus menurunkan gaji di kawasan-kawasan tersebut kerana terlalu banyak pekerja, walaupun kadar pengangguran keseluruhannya rendah.

Keadaan Industri

Selepas krisis kewangan global dan kemelesetan di seluruh dunia, sektor perbankan dan pelaburan dikritik secara meluas kerana menawarkan bonus besar kepada pekerja peringkat tinggi. Syarikat dalam industri ini membenarkan bonus dan gaji yang lumayan ini dengan mendakwa bahawa ini adalah satu-satunya cara untuk menarik dan mengekalkan bakat terbaik untuk syarikat mereka. Pada tahun 2010, syarikat gergasi bank Switzerland UBS melaporkan pelanggaran pekerja yang ketara akibat pengurangan gaji, menurut The Economist, meringkaskan laporan dari The Financial Times.

Kos sara hidup

Pekerja yang mesti menjaga rumah dan kereta serta mendidik anak-anak mereka di kawasan pinggir bandar kelas atas sering menanggung kos sara hidup yang jauh lebih tinggi daripada pekerja yang tinggal di bandar kecil dan luar bandar. Hasilnya, syarikat mesti menawarkan gaji yang lebih tinggi kepada pekerja di kawasan dengan kos sara hidup yang tinggi untuk menarik dan mengekalkan pekerja yang berbakat. Kesan ini sering merangkumi pekerjaan sektor perkhidmatan dan kedudukan gaji rendah yang lain, walaupun gaji dalam pekerjaan ini tetap rendah berbanding dengan gaji lain di kawasan yang sama.