Liabiliti Cukai Gaji Vs. Perbelanjaan

Penggajian bukan sahaja merupakan salah satu perbelanjaan terbesar bagi banyak perniagaan, tetapi juga merupakan salah satu proses perakaunan yang paling rumit. Penggajian mesti mematuhi undang-undang tempatan dan persekutuan, yang menjadikan kawasan ini cukup berisiko bagi majikan, yang mesti mengira dan membayar cukai tepat pada waktunya atau menghadapi hukuman yang berat dan denda lain. Banyak firma melakukan proses ini, tetapi mereka masih perlu mengenali liabiliti dan perbelanjaan dalam rekod perakaunan mereka.

Kepentingan

Perbelanjaan dan liabiliti cukai gaji diiktiraf dengan cara yang berbeza dalam perakaunan. Perbelanjaan cukai gaji mempengaruhi pendapatan bersih dan dinyatakan dalam penyata pendapatan dengan perbelanjaan gaji atau sebagai item baris yang berasingan, tepat di bawah garis gaji. Melaporkan pada kunci kira-kira, liabiliti cukai gaji mungkin atau tidak mempengaruhi penyata pendapatan, bergantung pada jenis cukai. Hutang gaji, termasuk cukai, ditunjukkan sebagai item baris yang berasingan dan tidak digabungkan dengan akaun umum yang perlu dibayar. Oleh kerana kita mungkin berurusan dengan jumlah material, mengklasifikasikan perincian cukai gaji sebagai liabiliti atau perbelanjaan dengan betul harus menjadi keutamaan bagi kebanyakan perniagaan. Ikuti perkembangan perubahan di kawasan ini dengan sering mengunjungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan laman web cukai negeri anda

Jaminan Sosial dan Medicare

Jaminan Sosial dan Medicare adalah cukai yang dikongsi oleh majikan dan pekerja. Kadar cukai Jaminan Sosial untuk majikan pada masa penerbitan adalah 6.2 peratus daripada gaji; bahagian pekerja adalah 4.2 peratus dengan upah sehingga $ 106.800. Kadar cukai Medicare adalah 1.45 peratus untuk kedua-dua pekerja dan majikan tanpa had gaji. Amaun yang harus dibayar oleh majikan diiktiraf sebagai perbelanjaan dan ini adalah untuk 6.2 peratus untuk Jaminan Sosial dan 1.45 peratus untuk Medicare. Bahagian Jaminan Sosial dan Medicare pekerja tidak dicatatkan sebagai perbelanjaan perniagaan; sebaliknya, ia hanya diiktiraf sebagai liabiliti yang diselesaikan ketika dana dihantar ke kerajaan persekutuan.

Pemotongan Cukai

Semua pemotongan cukai dari gaji pekerja dikelaskan sebagai liabiliti - bukan sebagai perbelanjaan. Apabila cukai pekerja ditahan dari gajinya, majikan mesti mengemukakan jumlah tersebut kepada pihak kerajaan dengan segera. Perniagaan perlu menghantar laporan dan dana kepada unit tempatan, negeri dan persekutuan tanpa kelewatan - tidak sah bagi majikan untuk menyimpan penangguhan dan memperlakukannya sebagai wang tambahan. Majikan berfungsi sebagai ejen, entiti lulus, untuk mengumpulkan cukai dan menyerahkannya kepada pihak berwajib. Pemotongan cukai ditunjukkan pada W-2 pekerja pada akhir tahun, tetapi tidak mempengaruhi pendapatan bersih majikan.

Cukai dan Isu Lain

Selain Jaminan Sosial dan Medicare, majikan bertanggungjawab untuk cukai pengangguran dan cukai tempatan atau negeri yang lain. Ini semua perbelanjaan perniagaan, tidak dikongsi dengan pekerja. Biasanya, kadar cukai pengangguran negeri berdasarkan jumlah tuntutan pengangguran yang difailkan terhadap perniagaan. Cukai ini mempunyai had dan kredit, menjadikannya agak sukar untuk dikira dan difailkan. Banyak entiti kerajaan menghendaki firma membayar cukai mereka dan menyerahkan pemotongan secara elektronik, seperti Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan Sistem Pembayaran Cukai Persekutuan Elektroniknya, yang memungkinkan pembayaran melalui telefon dan Internet.