Masalah dalam Struktur Organisasi

Sebuah syarikat dengan struktur organisasi yang kuat mendapat manfaat daripada komunikasi yang lebih baik, hierarki yang jelas dan kemampuan untuk membuat mesej syarikat yang bersatu. Seberapa efisien struktur organisasi, ia juga boleh menimbulkan masalah yang boleh menyebabkan kehilangan produktiviti dan konflik dalaman. Untuk mengekalkan kerangka kerja syarikat yang mantap, anda harus dapat mengenal pasti masalah dalam struktur organisasi dan menghadapinya semasa ia berlaku.

Konflik Disebabkan oleh Kesetiaan Jabatan

Salah satu bahaya mewujudkan jabatan adalah kemunculan mentaliti "kita lawan mereka" antara kumpulan yang berbeza. Penjualan mungkin terasa bertentangan dengan perakaunan kerana pelanggan baru tidak mendapat persetujuan untuk syarat kredit. Logistik bertentangan dengan pembuatan kerana produk tidak dibina dengan cukup pantas untuk memenuhi tarikh akhir penghantaran.

Jabatan cenderung menjadi kompetitif dan merasakan bahawa pekerjaan mereka lebih penting untuk kejayaan syarikat daripada pekerjaan kumpulan lain. Ini boleh menyebabkan gangguan komunikasi yang mempengaruhi produktiviti.

Perubahan yang dibawa oleh Pengurusan Baru

Sekiranya tidak ada perubahan dalam pengurusan selama bertahun-tahun, maka syarikat akan mulai menyesuaikan diri dengan cara melakukan sesuatu yang efisien dan selesa untuk pasukan pengurusan yang ada. Perubahan dalam pengurusan, dengan alasan apa pun, boleh memberi tekanan pada struktur organisasi organisasi. Pengurus baru, atau pengurus, mungkin tidak terbiasa dengan cara struktur organisasi dijalankan selama bertahun-tahun dan cuba meletakkan putaran baru mengenai bagaimana sesuatu harus dijalankan. Terdapat tempoh penyesuaian untuk pekerja dan pengurus lain.

Komunikasi Berkesan Menjadikan Perniagaan Berjalan dengan lancar

Komunikasi yang berkesan diperlukan untuk memastikan struktur organisasi berjalan lancar. Tanpa komunikasi, idea dan proses baru boleh menjadi keliru. Pengurus mungkin mula melipatgandakan usaha dalam usaha menuntut bahagian tertentu dari proses sebagai milik mereka.

Inilah sebabnya mengapa komunikasi eksekutif ke seluruh syarikat sangat penting untuk kejayaan struktur organisasi apa pun. Sekiranya jabatan tidak mengetahui dengan tepat apa tanggungjawab mereka, maka kekeliruan yang berlaku dapat memperlambat pengeluaran.

Komunikasi Mengenai Matlamat Syarikat

Struktur organisasi hanya berkesan apabila seluruh syarikat menggunakannya dengan betul, menurut perunding pengurusan Liebowitz and Associates. Apabila pihak atasan membuat matlamat jabatan untuk seluruh syarikat tanpa terlebih dahulu berunding dengan pengurus jabatan-jabatan tersebut, syarikat itu menghadapi risiko tidak mencapai tujuannya. Agar struktur organisasi berkesan, pembuatan matlamat perlu menjadi proses dua hala. Apabila pihak pengurusan atasan tidak mencari input dari syarikat lain untuk mewujudkan tujuan syarikat, maka kebencian dapat masuk dan semangat mulai menurun.