Adakah Undang-Undang untuk Lebih Masa oleh Senior?

Kekananan, tempoh dan tempoh perkhidmatan semuanya bermaksud perkara yang sama. Ini adalah ukuran yang digunakan oleh perniagaan kecil dan juga organisasi besar untuk menggambarkan berapa lama pekerja bekerja untuk majikan. Walau bagaimanapun, undang-undang persekutuan dan negeri tidak mendasarkan peraturan lembur mengenai berapa lama pekerja telah bekerja untuk sebuah organisasi. Keadaan kerja berdasarkan kekananan adalah masalah persetujuan antara pekerja dan majikan, bukan penggubal undang-undang dan mahkamah, ukuran perniagaan atau jumlah pekerja.

Amalan Majikan

Walaupun tidak biasa jika jam kerja lembur yang diinginkan ditawarkan kepada pekerja yang lebih senior dengan pekerja yang lebih baru, atau bagi pekerja yang lebih tua untuk dibebaskan dari jam kerja lembur yang wajib, tidak ada undang-undang yang mewajibkan siapa yang mendapat lembur dan siapa yang tidak. Undang-undang persekutuan dan negeri mengenai gaji pekerja menentukan kapan dan berapa masa kerja lebih masa yang harus dibayar kepada pekerja, namun tidak ada undang-undang yang mewajibkan bagaimana majikan memberikan kerja lebih masa kepada pekerja mereka. Nasib baik, untuk perniagaan kecil, undang-undang membenarkan anda menentukan cara anda memberikan kerja lebih masa kepada pekerja.

Undang-undang Persekutuan

Jabatan Tenaga Kerja AS menguatkuasakan Undang-Undang Piawaian Buruh yang Adil pada tahun 1938, yang mengandungi peruntukan untuk gaji minimum, gaji lebih masa, klasifikasi pekerja yang dikecualikan dan tidak dibebaskan, pekerja anak dan polisi penyimpanan rekod untuk majikan. Undang-undang ini berlaku untuk semua bisnis, tanpa mengira ukurannya. FLSA mensyaratkan bahawa pekerja yang tidak dikecualikan menerima sekurang-kurangnya 1.5 kali daripada kadar per jam biasa apabila mereka bekerja lebih dari 40 jam dalam seminggu. Berdasarkan garis panduan persekutuan untuk pekerja di beberapa kemudahan penjagaan kesihatan yang menyediakan penjagaan kejururawatan kediaman, majikan mungkin diminta untuk membayar pekerja lebih masa kerana bekerja lebih dari lapan jam dalam satu hari atau ketika mereka bekerja lebih dari 80 jam dalam 14 hari kerja.

Undang-undang Negeri

Undang-undang negeri berbeza. Sebagai contoh, undang-undang California mensyaratkan bahawa majikan membayar 1.5 kali daripada kadar pekerja setiap jam untuk bekerja lebih dari lapan jam dalam sehari dan dua kali ganda ketika seorang pekerja bekerja lebih dari 12 jam dalam satu hari. Apabila undang-undang persekutuan dan undang-undang negeri berbeza mengenai gaji lebih masa, majikan perniagaan kecil - seperti perniagaan besar - mesti mengikut undang-undang yang memberi faedah kepada pekerja.

Kekananan

Dalam pekerjaan sektor swasta, undang-undang persekutuan dan negeri tidak membahas topik-topik seperti hak kepemilikan, kekananan atau faedah yang mana pekerja dengan atau tanpa lebih banyak hak senior. Satu-satunya undang-undang yang merangkumi apa-apa yang dekat dengan topik kekananan adalah Akta Cuti Keluarga dan Perubatan, dan undang-undang ini mungkin tidak berlaku untuk perniagaan yang sangat kecil. Agar pekerja layak mendapat FMLA, dia mesti bekerja untuk majikan yang dilindungi sekurang-kurangnya 12 bulan sebelum tarikh cuti jadwalnya, dan selama itu, mesti bekerja sekurang-kurangnya 1.250 jam. Majikan yang dilindungi adalah syarikat yang mempunyai sekurang-kurangnya 50 pekerja dalam radius 75 batu, sekurang-kurangnya 20 minggu dalam setahun. Bagi perniagaan yang sangat kecil, undang-undang ini mungkin tidak berlaku kerana bilangan pekerja yang diperlukan, tidak kira usia tua mereka.

Persekitaran Kerja Kesatuan

Walaupun dalam lingkungan kesatuan, tidak ada undang-undang untuk menetapkan lebih masa oleh orang tua. Dalam perniagaan kecil dengan hubungan kerja yang dekat dan tidak formal di mana pekerja dilindungi oleh kontrak kesatuan, pemberian kerja lebih masa oleh peruntukan kontrak melegakan penyelia membuat keputusan yang sukar mengenai siapa yang mendapat kerja lebih masa. Penyelia tidak akan merasa berkewajiban untuk menetapkan - atau tidak menugaskan - kerja lembur berdasarkan hubungan kerja yang sering padu yang ada di perniagaan kecil jika ada kontrak kesatuan dengan klausa lembur yang mengandungi peruntukan tentang cara menentukan pekerja mana yang harus kerja lebih masa.