Bagaimana Memulakan Perniagaan Mengitar Semula Telefon Bimbit

Memulakan perniagaan yang mengkhusus dalam mengitar semula telefon bimbit biasanya melibatkan meneliti perkhidmatan kitar semula, menulis rancangan perniagaan dan memasarkan perkhidmatan syarikat anda. Perniagaan kitar semula telefon bimbit biasanya menawarkan peluang kepada pelanggan untuk mendapatkan wang untuk telefon lama mereka. Untuk menggunakan semula telefon bimbit, pastikan ia berfungsi dengan baik, tidak rosak air, membuang semua maklumat peribadi dan tidak mempunyai bahagian yang rosak sebelum menghantarnya ke perkhidmatan, seperti Flipswap atau Gazelle yang menggunakan semula elektronik yang berfungsi atau mengitar semula bahagian yang tidak berfungsi.

1

Gunakan sumber daya oleh Earthworks, organisasi bukan untung alam sekitar, untuk meneliti faedah kitar semula telefon bimbit sehingga anda dapat menggunakan maklumat ini dalam rancangan perniagaan anda. Contohnya, dengan mengumpulkan telefon bimbit yang digantikan oleh teknologi terkini untuk digunakan semula atau dikitar semula, anda membantu orang menyumbang untuk mengurangkan jumlah sisa pepejal yang ditempatkan di tapak pelupusan. Semua telefon bimbit dan model boleh dikitar semula, termasuk bateri dan pengecas.

2

Analisis persaingan di kawasan anda. Tentukan apakah perniagaan kecil lain menawarkan program pertukaran telefon bimbit. Senaraikan kekuatan dan kelemahan pesaing anda sehingga anda dapat mengisi jurang yang ditinggalkan oleh program mereka. Kenal pasti calon pelanggan, seperti pelajar, agar anda dapat menargetkan kempen pemasaran anda.

3

Tulis rancangan perniagaan anda menggunakan sumber yang disediakan oleh laman web Pentadbiran Perniagaan Kecil dan SCORE. Muat turun templat percuma dari laman web tersebut atau buat format dan struktur anda sendiri. Biasanya, rancangan perniagaan merangkumi ringkasan eksekutif, analisis pasaran, perihalan syarikat atau produk dan perkhidmatan dan maklumat kewangan. Gunakan rancangan anda untuk mendapatkan dana yang diperlukan untuk memulakan perniagaan mengitar semula telefon bimbit anda.

4

Buat laman web untuk mengiklankan perniagaan anda. Dapatkan jaminan pemasaran, seperti brosur dan poster, dari perkhidmatan kitar semula, seperti Flipswap atau Gazelle. Tentukan cara untuk menerima pembayaran untuk perkhidmatan anda atau menawarkan kredit kepada pelanggan anda. Sebagai contoh, program Flipswap Instore membolehkan anda menggunakan panduan harga dalam talian dan alat penilaian percuma yang membolehkan pelanggan anda berdagang di telefon mereka sekarang mendapat kredit untuk membeli sesuatu yang lain.

5

Buat proses untuk mengumpulkan dan menghantar telefon bimbit dan aksesori ke perkhidmatan kitar semula. Setelah anda menentukan perdagangan nilai telefon yang dikumpulkan, perkhidmatan kitar semula biasanya membayar kos penghantaran. Dengan menggunakan laman web mereka, cetak label prabayar untuk menghantar telefon.

6

Gunakan sumber yang disediakan oleh laman web Business.gov untuk menyusun perniagaan anda, menamakan perniagaan anda dan mendaftarkan namanya sehingga anda dapat membayar cukai anda serta mengikuti peraturan persekutuan, negeri dan tempatan. Gunakan laman web SCORE untuk mencari mentor, yang mengkhususkan diri dalam meminimumkan sampah elektronik, yang dapat membantu merancang, melancarkan dan mengembangkan perniagaan kitar semula telefon bimbit anda di kawasan anda.