Delegasi di Tempat Kerja dan Apa yang Tidak Dapat Delegasikan

Perwakilan berlaku apabila pengurus memberikan beberapa tugas dan tanggungjawabnya kepada pekerja bawahannya. Sebagai tambahan untuk melepaskan beberapa beban dari bahu pengurus dan membiarkannya fokus pada tugasnya yang paling penting, mewakilkan juga dapat memberi rasa bangga kepada pekerja bawahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanggungjawab yang tidak harus diluangkan oleh pengurus.

Permintaan Peribadi

Anda mungkin menerima permintaan langsung dari atasan untuk melaksanakan tugas kerana pengetahuan atau kepakaran khusus anda di bidang tersebut. Dengan menyerahkan tugas itu kepada bawahan, hasil yang diinginkan mungkin tidak dapat dicapai, atau prosesnya mungkin memakan waktu lebih lama dari yang diharapkan. Sekalipun individu yang anda wakili dapat sepenuhnya melaksanakan tugas, hakikatnya anda terpilih untuk menyelesaikannya, dan pihak atasan anda pasti tidak berpuas hati dengan keputusan anda untuk mewakilkannya.

Situasi Krisis

Mendelegasikan semasa krisis dapat berarti situasi mendesak tidak dapat ditangani dengan baik. Individu yang anda wakili mungkin tidak memiliki kemampuan untuk bekerja dengan baik di bawah tekanan, yang mengakibatkan tindak balas yang tidak efektif terhadap situasi tersebut atau bahkan meningkatkan krisis. Seperti menangani permintaan peribadi dari atasan, mungkin anda satu-satunya yang memiliki pengetahuan atau kepakaran untuk menangani masalah tersebut, terutama jika prosedur tindak balas krisis tertentu harus diikuti.

Tindakan Disiplin

Sekiranya anda menentukan bahawa tindakan pekerja memerlukan tindakan tatatertib, anda harus menjatuhkan hukuman sendiri dan bukannya menyerahkan tugas itu kepada orang lain. Mendisiplinkan adalah fungsi utama dari setiap posisi pengurus, terutama ketika mengambil tindakan seperti merendahkan, menangguhkan atau menghentikan. Dengan menyerahkan tugas yang tidak menyenangkan kepada orang lain, anda juga berisiko kehilangan rasa hormat dari kakitangan anda, kerana nampaknya anda berusaha untuk mengelakkan keadaan tersebut.

Memberi Maklum Balas

Anda harus memberikan maklum balas yang anda anggap perlu dan bukannya menyerahkan tugas. Memberikan maklum balas secara langsung menghilangkan kemungkinan bahawa makna sebenar anda hilang ketika mesej anda disaring melalui pihak ketiga. Memberikan maklum balas positif secara langsung dapat menjadi motivasi bagi penerima, kerana ini menunjukkan bahawa pihak pengurusan menyedari usaha pekerja tersebut. Memberi maklum balas negatif kepada diri anda sendiri tidak akan menimbulkan persoalan mengenai langkah pembetulan apa yang mungkin perlu diambil oleh pekerja.