Cara Hak Cipta Simbol

Hak cipta memberikan perlindungan undang-undang untuk karya seni asli, termasuk karya komersial seperti simbol dan gambar jenama. Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat menyediakan alat pendaftaran hak cipta dalam talian untuk mempercepat proses permohonan hak cipta. Sistem dalam talian boleh menjadi agak sukar untuk dilayari; meninjau cara hak cipta simbol sebelum menangani proses permohonan dapat menjimatkan masa dan kekecewaan.

1

Log masuk ke eco.copyright.gov untuk mengakses alat pendaftaran hak cipta dalam talian Pejabat Hak Cipta AS. Klik pautan untuk membuat akaun pengguna baru.

2

Pada halaman ahli utama anda di eco.copyright.gov, klik pautan untuk mendaftarkan tuntutan baru. Klik "Mula Pendaftaran" pada halaman pertama; jangan klik "Langkah 1: Lengkapkan Permohonan", kerana pautan ini sebenarnya membawa kepada arahan pendaftaran selanjutnya.

3

Pada halaman pertama aplikasi, pilih "Karya Seni Visual" dari menu drop-down di dekat bahagian bawah halaman. Sekali lagi, jangan klik pautan "Karya Seni Visual", kerana hanya membawa kepada arahan selanjutnya. Setelah membuat pilihan, klik "teruskan."

4

Buat tajuk untuk karya anda pada langkah seterusnya. Klik "teruskan", kemudian tentukan sama ada karya tersebut telah diterbitkan sebelumnya.

5

Lanjutkan ke langkah seterusnya untuk mengenal pasti pengarang karya dan input tepat yang diberikan oleh pengarang dalam membuat karya tersebut. Sebagai pemilik perniagaan kecil, pertimbangkan untuk menyalin simbol dengan nama anda sendiri untuk perlindungan maksimum. Sekiranya anda ahli LLC, pertimbangkan untuk menggunakan nama syarikat untuk berkongsi hak untuk simbol tersebut.

6

Lewati langkah seterusnya mengenai penuntut hak cipta jika anda adalah hak cipta simbol baru. Langkah ini berlaku apabila hak cipta dipindahkan dari pengarang asal ke entiti lain. Lewati langkah pembatasan juga, kerana ini juga tidak berlaku untuk hak cipta asal.

7

Teruskan ke langkah "Hak dan Kebenaran" dan senaraikan maklumat hubungan untuk orang yang ingin anda hubungi Pejabat Hak Cipta untuk masalah hak cipta. Langkah seterusnya adalah sama, kecuali koresponden yang disenaraikan akan dihubungi hanya dengan pertanyaan mengenai aplikasi tersebut.

8

Selesaikan langkah terakhir dalam aplikasi untuk menentukan di mana dan bagaimana anda mahu pejabat menghantar dokumentasi hak cipta anda kepada anda. Setelah memeriksa permohonan Anda pada langkah terakhir, klik "Tambahkan ke Troli" untuk beralih ke tahap pembayaran.

9

Masukkan maklumat pembayaran anda di layar pembayaran, dan serahkan yuran pengajuan permohonan $ 35. Setelah memasukkan maklumat anda, muat naik gambar digital simbol anda pada langkah terakhir, dan klik butang untuk melengkapkan permohonan anda.