Cara Menghilangkan Adware-Url.gen

Adware-Url.gen adalah PUP (program yang mungkin tidak diingini) yang dipasang ke komputer tanpa izin pengguna. Ini bukan virus atau Trojan, jadi tahap ancamannya dianggap minimum sesuai dengan profil virus di McAfee.com. Namun, ini boleh mengganggu kerana, seperti adware lain, program ini menyebabkan iklan pop timbul muncul - dan ini dapat mengganggu dan menghalang produktiviti, sehingga merugikan garis bawah anda. Menghapus Adware-Url.gencan dapat diselesaikan dengan menggunakan program anti-virus percuma yang disertakan dengan sistem operasi Windows Vista dan Windows 7, yang disebut Windows Defender.

1

Klik ikon "Mula" di sudut kiri bawah skrin anda, dan kemudian ketik "Windows Defender" di bar "Cari program dan fail". Ini akan menyebabkan program muncul di tetingkap pop timbul.

2

Sekiranya program Windows Defender anda dimatikan, klik pautan untuk menghidupkannya. Sekiranya Windows Defender sudah dihidupkan, klik butang yang bertuliskan "Periksa Kemas Kini." Tunggu sementara program dikemas kini.

3

Klik butang anak panah menghadap ke bawah yang terletak di sebelah ikon "Imbas" di bahagian atas tetingkap Windows Defender. Pilih "Imbasan Penuh" dari menu lungsur turun. Tunggu sehingga komputer anda diimbas sepenuhnya. Ini mungkin mengambil masa beberapa jam. Semua adware, Trojan dan virus yang dikesan oleh program, termasuk Adware-Url.gen secara automatik akan dikuarantin.

4

Klik ikon "Alat" di bahagian atas tetingkap Windows Defender, diikuti dengan ikon "Karantina". Ini akan menunjukkan kepada anda virus, Trojan dan PUP yang dikesan oleh Windows Defender. Klik "Buang" untuk memadam sepenuhnya fail dari PC anda.