Bagaimana Menjalankan Perniagaan Koleksi Seni Rupa

Sekiranya anda cukup mahir dalam perniagaan dan menyukai seni, perkara baru, sejarah atau bahkan budaya pop, anda mungkin mendapat peluang menjana wang dalam menjual seni halus dan koleksi. Peminat seni dan koleksi boleh memanfaatkan hobi mereka dengan memulakan perniagaan kecil dalam talian. Pengumpul yang lebih berdedikasi melatih bekerja di muzium dan galeri seni sebagai pembeli, penjual dan pelelong. Sama ada anda dapat melihat kotak makan tengah hari 1954 Superman yang vintaj dari jarak satu batu atau mempunyai ijazah sarjana dalam sejarah seni, dengan kerja keras dan dedikasi, anda boleh memasuki perniagaan koleksi seni rupa.

Penyelidikan

Hasrat untuk seni adalah elemen utama untuk menjadi peniaga koleksi yang berjaya. Namun, memerlukan lebih dari sekadar minat dan kekaguman untuk mengembangkan rasa perniagaan industri dan mencari barang berharga. Ini lebih daripada sekadar yang kelihatan baik untuk anda atau apa yang anda rasa orang akan sukai.

Pengetahuan mengenai prosedur penjualan seni, harga, pemasaran, seniman, lelong dan sejarah diperlukan. Biasakan diri anda dengan perniagaan dengan meneliti laman web lelong dan sumber dalam talian seperti ArtBusiness.com, Fine Art Connoisseur, Antique Web and Antiques and Collecting Magazine.

Latihan Penilaian

Latihan penilaian sangat mustahak ketika menceburkan diri dalam perniagaan seni rupa dan koleksi. Sekiranya anda tidak dapat membezakan kepingan asli dari palsu dan menentukan nilai sebenar, anda ditakdirkan untuk membayar lebih dan kehilangan wang. Atau lebih buruk lagi, menjadi mangsa penipu yang menjual barang koleksi dan karya seni palsu.

Kursus sijil dalam penilaian seni hiasan dan hiasan yang disetujui oleh American Society of Appraisers akan mendidik anda mengenai industri ini, meningkatkan kemampuan ahli anda dan mempercepat kejayaan anda. Mencapai sijil juga meningkatkan kredibiliti anda sebagai peniaga barang seni dan koleksi.

Ijazah Seni dan Perniagaan

Kursus dalam perniagaan, kewangan, bahasa Inggeris dan sains komputer berguna untuk penilai dan pengumpul seni, menurut laman web Direktori Darjah. Walaupun tidak biasanya ditawarkan oleh kebanyakan kolej, ijazah sarjana muda dalam sains penilaian juga membantu dalam perniagaan seni rupa.

Penjual lebih cenderung kepada karya seni bernilai tinggi - dan bukannya koleksi sepele seperti kad besbol dan Beanie Babies - sebaiknya mendapatkan ijazah seni. Memegang gelaran sarjana dalam seni rupa atau sejarah seni membolehkan peniaga menjadi pakar dalam era atau budaya tertentu. Ramai yang mencari pekerjaan dengan muzium, pusat kebudayaan, rumah lelong dan galeri seni.

Jualan Dalam Talian

Setelah anda cukup belajar untuk melaksanakan penilaian, cara yang ideal untuk menguji perairan adalah lelong dalam talian. Terdapat banyak laman web lelong seni dan koleksi yang tersedia untuk membeli dan menjual pelbagai jenis barang, termasuk Lelongan Warisan, SaffronArt, Lelong Artnet dan eBay.

Laman web 100 Tapak Lelong juga menyediakan senarai ke puluhan laman web serupa. Basahkan kaki anda dengan membeli, menjual dan meneroka barang dalam talian. Sebilangan besar laman lelang seni dan koleksi termasuk sumber daya seperti tutorial penawaran, profil artis, laporan pasaran dan buletin berkala.

Kedai dan Galeri

Menjadi berafiliasi dengan profesional, pengumpul dan artis bidang seni adalah cara yang ideal untuk mendapatkan hubungan industri yang berharga. Bangun hubungan dengan pemilik galeri tempatan, peniaga barang antik dan pemilik kedai penjualan semula vintaj untuk mencari tawaran konsentrasi, inventori dan peluang untuk mempamerkan barang-barang anda. Dengan pendidikan, pengalaman dan rangkaian rakan sekutu yang luas, anda boleh membuka galeri atau koleksi barang anda sendiri untuk memasarkan barang anda dan menjual barang pihak ketiga secara konsinyasi.