Cara Membuat Acara Memuatkan Kalendar di Ajax

Sekiranya laman web perniagaan anda menggunakan Microsoft ASP.NET, anda boleh memuatkan kalendar Ajax yang kelihatan profesional ke halaman Web anda secara automatik. Kalendar ini, sebahagian daripada Kit Alat Kawalan Ajax, bersifat interaktif dan membolehkan pengunjung laman web anda memilih tarikh dan menavigasi bulan dengan mengklik butang. Anda tidak perlu menulis kod untuk membuat kalendar muncul ketika seseorang mengklik kotak teks. Kotak teks bertindak balas secara automatik untuk mengklik peristiwa dan memaparkan kalendar Ajax di sebelah kotak teks.

Kit Alat Kawalan Ajax

Ajax, teknologi lama dengan nama baru, membolehkan laman web berkomunikasi dengan pelayan Web tanpa menyebabkan laman web disegarkan. Ramai pemilik laman web gemar menggunakan Ajax kerana halaman tidak berkedip dan pengunjung laman web dapat melihat perkara yang berlaku di halaman dengan serta-merta. Microsoft membuat kawalan Ajax khas yang memberi halaman Web anda kemampuan untuk melakukan pelbagai tugas tanpa menyebabkan mereka meminta data dari pelayan Web anda. Anda boleh menambah muat turun Microsoft Toolkit Ajax Control dari laman web muat turun Microsoft ASP.NET Ajax Library mereka.

Pemasangan Toolkit

Semasa menggunakan Visual Studio untuk mengembangkan laman web ASP.NET, anda mungkin tidak pernah mengetahui bahawa item toolkit lain ada. Ini kerana Visual Studio tidak dilengkapi dengan Ajax Control Toolkit. Selepas anda menambahkannya ke Visual Studio, anda akan melihat Calendar Extender baru dan kawalan Ajax baru yang lain di kotak alat. Anda boleh menambahkan Kit Alat Kawalan Ajax dengan mengklik kanan kotak alat dan memilih "Tambah Tab." Anda kemudian boleh klik kanan tab itu, pilih "Pilih Item" dan arahkan ke fail AjaxControlToolkit.dll yang anda muat turun.

Acara Kalendar

Acara menjadikan laman web ASP.NET berfungsi. Apabila seseorang menyeret slaid atau mengklik butang, peristiwa berlaku. Sekiranya anda menambahkan kotak teks ke salah satu bentuk Web anda dan mengklik anak panah yang muncul di sebelah kotak teks itu, anda akan melihat pilihan menu "Tambah Extender" baru muncul. Mengklik pada tetingkap yang menunjukkan kawalan pemanjangan Ajax dapat anda tambahkan ke kotak teks. Salah satu pemanjangan tersebut ialah Calendar Extender. Klik dua kali dan Visual Studio menambahkannya ke kotak teks. Anda tidak akan melihat kalendar semasa berada dalam mod reka bentuk, tetapi akan muncul apabila seseorang mengklik kotak teks.

Ujian

Sebahagian daripada keseronokan bekerja dengan Ajax Control Toolkit adalah menambahkan fungsi baru ke laman Web tanpa mengekod apa-apa. Sekiranya anda menekan "F5" setelah menambahkan Calendar Extender ke kotak teks, penyemak imbas anda akan memaparkan kotak teks yang didayakan kalendar. Apabila anda mengklik kotak teks, kalendar dimuat ketika kotak teks bertindak balas terhadap peristiwa klik anda. Navigasi kalendar dengan mengklik butang anak panahnya; klik dua kali tarikh untuk menambahkannya ke kotak teks. Anda mungkin pernah melihat fungsi seperti ini semasa membuat tempahan di laman web penerbangan atau hotel. Kit Alat Kawalan Ajax memberikan laman web anda keupayaan ini dengan serta-merta. Muatkan seberapa banyak kalendar yang anda suka dengan menambahkannya ke kotak teks di halaman Web anda menggunakan arahan ini.