Senaraikan Faedah Perolehan Bahan di Syarikat Minyak dan Gas

Perolehan bahan dalam syarikat minyak dan gas telah berkembang seiring industri menanggapi kemajuan teknologi dan ekonomi global. Syarikat minyak dan gas berkontrak dengan pembekal yang bersumber di seluruh dunia, dan ini memberikan faedah bagi pelabur dan pengguna. Anda memerlukan pakar perolehan rantaian bekalan yang berpengalaman yang memahami masalah peraturan, komoditi dan cara syarikat beroperasi untuk mendapatkan keuntungan maksimum.

Definisi Perolehan Bahan

Walaupun perolehan bahan termasuk meneliti pembekal yang dapat diterima, meminta sebut harga, menyiapkan dan menguruskan senarai tawaran dan pemberian kontrak, ini lebih melibatkan. Perolehan bahan juga termasuk menilai risiko dan menguruskan vendor untuk memastikan penyampaian produk atau perkhidmatan yang cepat, menerima dan memeriksa pengiriman dan membuat penyesuaian yang diperlukan untuk bahan yang rosak. Kakitangan perolehan menguruskan inventori melalui pelupusan, penjualan atau sebaliknya, bekalan yang tidak diperlukan serta produk sampingan atau bahan lain yang dihasilkan dari proses operasi. Selain itu, perolehan mengatur pengangkutan minyak dan gas ke titik seterusnya dalam rantaian bekalan.

Penjimatan Perolehan Lestari

Industri masa kini memulakan amalan pemerolehan lestari, membeli produk yang mengurangkan kesan buruk, atau jejak karbon, terhadap alam sekitar. Ini termasuk menggunakan keluli tahan karat yang mesra alam, bukannya keluli karbon yang lebih murah, untuk pembinaan saluran paip. Hasilnya sebenarnya adalah keuntungan yang lebih besar bagi syarikat minyak dan gas, kerana kos penyelenggaraan keluli karbon lebih tinggi daripada harga pembelian keluli tahan karat, yang memerlukan perawatan minimum. Masyarakat mendapat faedah daripada pemerolehan yang mampan dengan persekitaran yang lebih bersih. Syarikat minyak dan gas mendapat keuntungan dengan perbelanjaan yang lebih rendah, dan kemungkinan faedah cukai. Selain itu, publisiti korporat yang membenarkan produk "hijau" dapat mempermudah penjualan bon atau terbitan saham baru kepada pelabur.

E-perolehan

E-perolehan meningkatkan penjimatan kos dengan membolehkan pembeli memastikan dengan cepat pembekal mana yang mempunyai waktu penghantaran terpantas untuk pembelian kecemasan, seperti bahagian yang rosak yang akan memperlambat atau menghentikan pengeluaran. Tawaran rutin, kontrak vendor dan pesanan pembelian diselesaikan dalam beberapa hari melalui Internet, bukan beberapa minggu melalui surat siput.

Pertubuhan

Perolehan adalah proses yang lebih rapi dan teratur daripada mempunyai bahagian yang terpisah dari syarikat membeli bekalan dan menguruskan inventori mereka sendiri. Syarikat menjimatkan wang dengan memanfaatkan diskaun pembelian yang besar. Jabatan meminta bekalan secara dalaman, jadi mereka tidak lagi mempunyai perbelanjaan kakitangan yang menjalankan fungsi ini. Ini mengurangkan kemungkinan mana-mana bahagian tidak memiliki apa yang mereka perlukan, yang membantu memastikan pengeluaran berjalan lancar.