Risiko Kedai Roti

Industri roti adalah besar dan pelbagai. Di satu pihak, terdapat kedai roti besar yang menghasilkan secara besar-besaran barangan bakar yang paling popular, termasuk banyak makanan ringan. Terdapat kedai roti ibu dan pop kecil yang memusatkan perhatian pada barang-barang buatan tukang roti, termasuk roti dan pelbagai jenis pastri lain. Apabila ia datang kepada risiko yang berkaitan dengan perniagaan kedai roti , ramai daripada mereka adalah sama, walaupun risiko dan peluang tertentu adalah agak unik untuk kedai roti kecil.

Risiko Perniagaan Roti

Turun naik harga

Fluktuasi harga ada untuk kebaikan yang bermusim, melimpah dalam beberapa bulan dan jarang berlaku pada bulan-bulan lain. Ternyata, inilah hakikat banyak bahan mentah yang digunakan oleh kedai roti. Mereka cenderung mengalami turun naik harga dari satu musim ke musim berikutnya, dan juga dari satu tahun ke tahun berikutnya, dengan beberapa turun naik harga ini agak melampau.

Sebagai contoh, harga gandum diketahui turun naik hingga 40 peratus, dari satu tahun ke tahun berikutnya. Perkara yang sama berlaku untuk minyak sayuran yang digunakan oleh kedai roti. Gas asli, yang sering digunakan untuk memanggang produk, dapat melihat turun naik harga sebanyak 25 persen.

Pokoknya

Turun naik harga ini boleh membawa akibat yang serius bagi perniagaan bakeri, kerana margin keuntungan menjadi langsing, dan kadang-kadang kedai roti terpaksa menyerahkan sebahagian dari kos tersebut kepada pengguna, untuk mengelakkan perniagaan keluar.

Cara biasa untuk mengelakkan risiko turun naik harga dalam perniagaan roti anda adalah dengan merundingkan kontrak supaya anda membeli semua bahan mentah anda secara pukal dan harga borong yang tetap. Ini membolehkan anda membuat anggaran untuk masa depan dan juga dapat meramalkan kos dan margin keuntungan dengan tepat dan konsisten untuk masa depan.

Peluang Pertumbuhan Terhad

Sudah ada banyak kedai roti di AS, yang mengarah ke pasar yang dipenuhi dengan pelbagai jenis roti dan pengkhususan - yang menjadikan persaingan dalam perniagaan roti menjadi tinggi. Ciri khas industri ini ialah banyak kedai roti mempunyai roti khas, yang lebih mahal daripada roti biasa. Pengguna mungkin atau mungkin tidak bersedia membayar premium tersebut untuk makanan khas yang dipanggang, bergantung pada bagaimana kinerja ekonomi pada waktu itu.

Industri roti juga dibatasi oleh pertumbuhan penduduk. Dengan pertambahan populasi, secara semula jadi akan ada lebih banyak orang yang membeli barang bakar. Malangnya, ini adalah proses yang perlahan dan industri roti masih berkembang dengan satu peratusan mata setiap tahun.

Persaingan dalam Perniagaan Roti

Bagi kebanyakan kedai roti di luar sana, peluang pertumbuhan datang dalam bentuk peluang untuk membeli pesaing atau mencuri pangsa pasar mereka untuk produk tertentu.

Strategi yang boleh anda gunakan untuk mengembangkan perniagaan roti anda adalah dengan membuat barang-barang buatan tukang roti yang tidak akan dapat dijumpai oleh orang lain di tempat lain dan mempunyai menu yang menyediakan makanan istimewa di kalangan pengguna anda. Dengan kesedaran kesihatan yang tersebar di seluruh negara, kedai roti yang membuat roti untuk diet bebas gluten sangat diminati.

Ini sebenarnya adalah keadaan yang berguna untuk kedai roti kecil kerana lebih mudah lentur dan fleksibel daripada kedai roti yang lebih besar dan dapat menyesuaikan diri dengan selera penduduk yang terus berkembang.

Standard Kesihatan dan Keselamatan

Sekarang, di satu pihak, nampaknya satu kelebihan bahawa kedai roti kecil tidak perlu mematuhi beberapa peraturan yang harus dipatuhi oleh kedai roti besar dengan kesihatan dan keselamatan. Walau bagaimanapun, terdapat komponen risiko yang serius untuk semua ini jika anda memikirkannya lebih mendalam.

Ada masa ketika pembuat roti memiliki kepercayaan yang meluas bahawa suhu yang sangat tinggi yang digunakan dalam proses penaik dapat menghilangkan patogen yang mungkin masuk ke dalam roti. Namun, pengetahuan yang lebih baik telah mendorong kita untuk belajar bahawa ini tidak selalu benar.

Kaedah Pembakar

Setiap kali kaedah yang digunakan untuk membuat produk yang dipanggang lebih stabil melibatkan sedikit air, patogen yang terdapat dalam produk yang dipanggang cenderung mengembangkan daya tahan terhadap suhu tinggi.

Terdapat juga peraturan khas untuk kedai roti yang membuat produk untuk memenuhi diet khusus. Sekiranya kedai roti ini juga membuat produk panggang yang lebih utama, mereka diharapkan lebih ketat dalam prosedur penyediaannya untuk mengelakkan kes pencemaran silang. Sekiranya mereka tidak berhati-hati, maka mereka akhirnya dapat mendedahkan pelanggan mereka kepada alergen yang cuba mereka hindari.

Wabak Penyakit

Apabila kedai roti harus menghadapi wabak penyakit atau penarikan balik produk dalam skala besar kerana mereka buruk dalam amalan mereka dan akhirnya mengacaukan barang-barang bakar mereka, mereka mungkin kehilangan sebahagian besar pangkalan pengguna mereka, dan mungkin memerlukan banyak masa dan usaha untuk mendapatkannya semula.

Risiko yang sangat besar ini hanya dapat dikurangkan dengan sangat ketat dengan prosedur yang digunakan untuk menyediakan barang bakar. Walaupun anda mengendalikan kedai roti kecil yang tidak mematuhi banyak standard tinggi yang dikenakan oleh kedai roti besar, ikuti semuanya sama. Sekiranya boleh, mempunyai piawaian kualiti yang lebih tinggi daripada yang biasa. Ini mungkin memberi tekanan pada proses pengeluaran, tetapi ini akan melindungi perniagaan anda.

Peluang Perniagaan Bakeri

Terdapat juga banyak peluang perniagaan roti yang menjadikannya pilihan perniagaan yang sesuai.

Lebih mudah untuk mewujudkan pangkalan pelanggan yang setia.

Orang akan datang ke kedai anda untuk pertama kalinya dan mencuba produk anda. Sekiranya mereka menyukainya, anda pasti mereka akan terus kembali. Itulah yang menjadikan kedai roti begitu istimewa; mereka secara automatik dapat mewujudkan asas pelanggan yang setia dengan memastikan kualiti produk mereka tinggi.

Seiring waktu, lebih banyak pelanggan akan datang untuk mencuba produk anda dan menyukainya, dan anda akan mempunyai asas pelanggan setia yang semakin meningkat. Ini mungkin akan memberikan kata yang baik untuk roti anda kepada rakan dan keluarga mereka, dan kedai roti anda akan menjadi lebih popular melalui mulut ke mulut. Kekuatan untuk mengembangkan jenama roti dengan cara ini adalah sesuatu yang jarang anda temui di industri lain.

Keuntungan Tinggi di Lokasi Lalu Lintas Tinggi

Kedai roti boleh menggoda orang yang lewat dengan beberapa perniagaan lain. Aroma roti yang baru dipanggang mempunyai kekuatan untuk menginspirasi hasrat yang menyakitkan bagi siapa saja sehingga orang yang lewat ingin muncul dalam roti selama satu atau dua minit - walaupun hanya untuk senang melihat dan mencium makanan yang enak dan segar .

Sekiranya lokasi anda mempunyai banyak lalu lintas kaki dan mudah diakses, mudah dilihat, dan mempunyai sewa yang berpatutan, anda mungkin mempunyai kombinasi kos rendah dan margin keuntungan tinggi, yang pasti akan memberi peluang perniagaan anda kepada peluang yang lebih baik bertahan dalam jangka masa panjang, mengingat betapa kompetitifnya industri roti.

Halangan untuk Masuk Rendah

Percaya atau tidak, anda juga boleh memulakan kedai roti dari rumah anda sendiri. Pasti, anda masih perlu mendapatkan lesen dan harus mematuhi standard kesihatan dan keselamatan, tetapi masih mungkin menjalankan keseluruhan perniagaan dari rumah anda. Dengan cara itu anda dapat menjimatkan banyak perbelanjaan dan meningkatkan margin keuntungan anda.