Bagaimana Pemilik Kedai Binatang Menghabiskan Hari Kerja?

Pemilik kedai haiwan peliharaan mempunyai banyak tanggungjawab yang sama dengan pemilik perniagaan kecil yang lain, termasuk membayar cukai dan mengendalikan dokumen pembayaran gaji. Tetapi mereka mendapat bonus tambahan kerana dapat bermain dengan haiwan sebagai sebahagian daripada hari mereka, membantu bersosialisasi haiwan kesayangan. Mereka juga mesti menjaga haiwan peliharaan, menjaga mereka diberi makan dan sihat sehingga mereka siap untuk pemilik baru dibawa pulang.

Pentadbiran

Seperti kebanyakan pemilik perniagaan, pemilik kedai haiwan peliharaan menghabiskan sebahagian harinya untuk menangani tugas pentadbiran. Walaupun pemiliknya mempunyai pembantu untuk membantu mengemukakan maklumat pembelian pelanggan dan maklumat penjagaan veterinar, dia mungkin berurusan dengan kertas kerja perniagaan peringkat tinggi seperti mengemukakan borang cukai penjualan dan menyelesaikan gaji mingguan. Pemilik kedai haiwan peliharaan bertanggungjawab untuk menyeimbangkan buku cek kedai dan membayar bil. Dia juga memantau inventori, menyimpan senarai barang untuk dipesan semasa panggilan berikutnya ke vendor.

Pemasaran

Pemilik kedai haiwan peliharaan adalah wajah kedai kepada masyarakat. Sebahagian dari setiap hari mungkin dikhaskan untuk pemasaran dengan cara tertentu. Pemiliknya mungkin menukar, atau meminta karyawan untuk menukar, paparan tingkap yang mengiklankan makanan hewan peliharaan baru. Atau dia mungkin meminta pekerja menyerahkan risalah kepada orang yang lewat untuk mempromosikan penjualan yang akan datang. Pemiliknya mungkin menghadiri festival masyarakat, membawa haiwan yang tersedia untuk dibeli sebagai sebahagian dari pameran gerainya. Dia juga mungkin mengemas kini halaman Facebook atau Twitternya untuk memastikan rangkaian sosial kedai mengetahui tentang anak anjing yang baru tiba, atau yang istimewa di kandang hamster. Untuk menghubungi pelanggan di senarai e-mel kedai haiwan kesayangan, dia akan menghabiskan sebahagian harinya untuk menghantar e-mel pada promosi yang akan datang juga.

Penjagaan Haiwan

Pemilik kedai haiwan peliharaan mesti mempertimbangkan keperluan haiwan ketika membuat jadual kerja. Walaupun kedai itu tidak dibuka tujuh hari seminggu, seseorang mesti memberi makan dan menyiram haiwan, membawanya ke luar untuk berjalan kaki, dan membersihkan kandang setiap hari. Setiap haiwan diperiksa secara berkala untuk tanda-tanda kecederaan atau penyakit. Haiwan yang sakit harus dipisahkan dari haiwan lain dan diambil untuk rawatan doktor haiwan secepat mungkin. Ikan yang sakit dan mati mesti dikeluarkan dari akuarium setiap hari juga. Sebilangan penjagaan haiwan boleh diberikan kepada pekerja, tetapi pemiliknya akhirnya bertanggungjawab untuk kesejahteraan haiwan tersebut.

Khidmat Pelanggan

Walaupun kebanyakan kedai haiwan peliharaan mempunyai beberapa pekerja untuk membantu perkhidmatan pelanggan, ini juga merupakan bahagian penting dalam hari kerja pemilik. Sebilangan pelanggan lebih suka berurusan dengan pemiliknya, sementara yang lain mungkin mempunyai keluhan yang memerlukan perhatian pemiliknya. Ramai pelanggan menganggap pemilik kedai haiwan peliharaan itu adalah pakar dalam penjagaan haiwan. Oleh itu, pemilik harus bersedia untuk menjawab soalan mengenai cara menjaga haiwan yang mereka jual, termasuk jenis makanan yang tepat, cara menukar air akuarium, dan haiwan apa yang hidup bersama dengan baik di rumah berbilang haiwan peliharaan.