Cara Mengedit Fail di Ubuntu melalui Putty

Kadang-kadang, apabila anda membaca tutorial tentang mengurus laman web, anda akan membaca bahawa anda perlu menyambung ke laman web anda melalui klien shell yang selamat, seperti PuTTY, dan mengedit fail. Ini memberi anda antara muka baris perintah ke laman web, tetapi bukan antara muka grafik. Sekiranya anda tidak terbiasa menggunakan akses baris perintah Ubuntu untuk menyambung ke pelayan, anda perlu mengetahui cara mengedit fail.

SENANG

Pelanggan SSH sumber terbuka percuma PuTTY pada asalnya direka untuk Windows. Namun, ia sering digunakan dalam lingkungan Linux dan mudah diperoleh. Dengan sambungan SSH ke laman web anda, anda boleh mendapatkan akses root, yang membolehkan anda melakukan perubahan yang tidak akan dapat anda lakukan sebagai pengguna biasa. Dengan akses root, anda boleh menukar fail konfigurasi sistem yang penting. Mula-mula tinjau apa yang anda lakukan dan buat salinan salinan fail anda.

PuTTY di Ubuntu

Ubuntu tidak dilengkapi dengan PuTTY yang dipasang secara lalai. Namun, ia tersedia di repositori utama. Untuk memasang PuTTY, ketik "sudo apt-get install putty" pada baris arahan. Apabila anda ingin menyambung ke laman web anda, ketik "putty" diikuti dengan URL atau alamat IP anda. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk log masuk. Sebagai alternatif, anda boleh membuka PuTTY melalui antara muka pengguna grafik Ubuntu untuk lebih banyak pilihan.

Menyunting Fail

Cara menggunakan PuTTY untuk benar-benar mengedit fail bergantung pada sistem operasi yang digunakan oleh pelayan yang anda sambungkan. Sekiranya anda menyambung ke pelayan Ubuntu, atau pelayan berasaskan Debian yang lain, ketik "vim" diikuti dengan jalan ke direktori dan nama fail. Ini membuka fail di baris perintah di mana anda boleh membuat perubahan. Dalam versi Linux yang lain, cuba "vi" atau "emacs" dan bukannya "vim."

Pilihan lain

Kebiasaannya lebih sukar dan memakan masa untuk mengedit fail melalui baris perintah. Penyedia hosting Web anda mungkin mempunyai alat pengurusan fail yang dapat Anda gunakan untuk mengedit fail menggunakan penyunting teks grafik. Anda juga boleh menyambung ke laman web anda melalui FTP, memuat turun fail, membuat perubahan pada editor teks Ubuntu dan memuat naik semula fail tersebut. Sekiranya anda prihatin dengan keselamatan yang disediakan oleh FTP, gunakan SFTP.