Bagaimana Kepercayaan Hilang dalam Hubungan Perniagaan?

Untuk berjaya, hubungan perniagaan harus berdasarkan saling menghormati dan, mungkin lebih penting lagi, kepercayaan. Sekiranya kepercayaan tidak wujud dalam hubungan perniagaan anda, anda mungkin sukar untuk membuat hubungan yang bermakna. Ahli perniagaan harus mengelakkan merosakkan kepercayaan kerana apabila hilang, sukar untuk membina semula. Ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan, dan ini meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Ketidakjujuran

Tidak ada yang membunuh kepercayaan seperti pembohongan. Menjadi tidak jujur, untuk apa jua alasan, adalah cara yang baik untuk menamatkan hubungan mempercayai yang anda telah berusaha keras untuk membina. Bahkan pembohongan kecil boleh menyebabkan seseorang kehilangan kepercayaan kepada anda. Secara umum, elakkan berbohong sama sekali. Sekiranya anda tidak berbohong, anda tidak akan berisiko menangkapnya.

Kurang Ikutan

Untuk menimbulkan kepercayaan, anda mesti menindaklanjuti apabila anda mengatakan bahawa anda akan melakukan sesuatu. Sekiranya anda membuat janji dan tidak menunaikannya, orang akan berhenti mempercayai apa yang anda katakan. Sebelum anda membuat janji, fikirkan apa yang anda katakan dan pastikan anda dapat menunaikannya.

Ketidakselarasan

Ahli perniagaan yang tidak konsisten sukar dipercayai. Sekiranya prestasi anda berbeza-beza dari hari ke hari, orang tidak akan tahu sama ada anda akan membuat persembahan ketika ia dihitung, dan mereka mungkin berpaling kepada orang lain apabila mereka ingin memastikan sesuatu pekerjaan akan dilakukan dengan betul dan tepat pada waktunya.

Isu Dua Muka

Bercakap di belakang seseorang adalah pembunuhan hubungan. Sekiranya anda mengatakan sesuatu tentang seseorang, anda berisiko untuk mengembalikannya kepada individu yang berkenaan. Sekiranya berlaku, hubungan anda mungkin akan membayar harganya. Walaupun anda mempunyai perasaan buruk terhadap seseorang, lebih baik menyimpannya kepada diri sendiri, kerana tidak ada yang positif yang dapat timbul daripada menyuarakan perasaan seperti itu.