10 Prinsip Pembangunan Staf

Sekiranya ada konsep yang memberikan penyelesaian win-win untuk anda dan kakitangan anda, itu adalah idea untuk memasukkan pengembangan staf ke dalam rancangan perniagaan anda secara keseluruhan. Dengan menggunakan prinsip asas pengembangan staf, anda meningkatkan kadar simpanan anda kerana anda telah memuaskan pekerja, menjimatkan masa dan wang anda untuk mengambil pekerja baru. Pada masa yang sama, anda meningkatkan produktiviti kakitangan dan meningkatkan semangat.

Perkaitan

Berikan latihan yang relevan supaya pekerja dapat melihat nilai rancangan pembangunan anda. Mesyuarat panjang yang nampaknya tidak ada kaitan dengan tugas sehari-hari mereka dapat mematikan pekerja ke latihan masa depan dan menyukarkan pelaksanaan modul pembangunan baru.

Masa

Pastikan sesi latihan pendek dan tepat. Kakitangan anda boleh menjadi bimbang apabila dibekalkan dengan terlalu banyak maklumat dalam satu masa. Masukkan pekerja anda kemas kini kemahiran penting yang dapat mereka gunakan dengan segera.

Kelenturan

Beri latihan kepada pekerja yang membolehkan mereka memasukkan kaedah anda mengikut kehendak mereka apabila sesuai. Memberi autonomi pekerja untuk membuat keputusan membina tenaga kerja yang lebih kuat yang bangga dengan produk kerjanya.

Matlamat

Tentukan matlamat syarikat anda dan buat latihan dan teknik pengembangan staf yang membawa kepada pencapaian tujuan tersebut. Selaraskan semua projek pengembangan staf dengan tujuan syarikat anda dan fokus pada kepuasan pelanggan.

Pengenal

Kenal pasti kemahiran dan ciri individu pekerja dan aturkan mereka untuk menyertai latihan yang memanfaatkan kemampuan semula jadi mereka.

Ketekalan

Kekalkan jadual latihan yang tetap sebagai sebahagian daripada budaya syarikat anda. Perkembangan staf harus menjadi bagian yang berterusan dan tidak terpisahkan dari perniagaan anda untuk memastikan pengeluaran dan kepuasan pekerja yang optimum sambil mengikuti trend dan perubahan dalam industri anda ketika ia berlaku.

Sokongan

Sokong usaha kakitangan anda yang menunjukkan keinginan untuk peningkatan diri. Dengarkan pekerja anda apabila mereka memberitahu anda jenis latihan yang mereka perlukan dan bagaimana ia akan meningkatkan prestasi mereka.

Galakan

Galakkan kakitangan anda untuk terlibat dalam projek pembangunan kakitangan dan memberi cadangan. Benarkan anda kakitangan untuk berkolaborasi dan mengembangkan pasukan yang terlibat secara langsung dalam rancangan latihan masa depan.

Bekalan

Walaupun latihan dan bimbingan merupakan bahagian penting dalam pengembangan staf, anda mesti menyediakan alat yang mereka perlukan untuk berjaya. Kemas kini komputer dan peralatan lain apabila diperlukan semasa anda melaksanakan proses kerja baru atau meletakkan harapan tambahan kepada pekerja.

Campur tangan

Apabila anda melihat masalah di dalam kakitangan anda, selesaikannya dengan awal dengan bercakap dengan pekerja yang tidak bertanggungjawab atau melakukan perubahan yang secara efektif menghentikan tingkah laku berbahaya. Membiarkan anggota staf terus mengganggu aliran kerja boleh menular dan menafikan usaha anda dalam pengembangan staf yang positif.