Bagaimana Menjadi Pemilik Perniagaan Restoran

Pemilikan restoran sepertinya perniagaan yang ideal untuk seseorang yang gemar memasak. Walau bagaimanapun, usaha restoran yang berjaya lebih banyak bergantung kepada minat makanan dan memasak. Sebuah restoran adalah perniagaan, yang perlu tetap dibuka berjam-jam, menawarkan makanan yang berkualiti dan mendapat keuntungan yang konsisten. Walaupun terdapat rintangan ini, pemilikan restoran boleh menjadi menarik dan bahkan menguntungkan, sepanjang anda menghampirinya dengan harapan yang realistik dan terus meningkatkan kemahiran dan persembahan anda.

Makanan

Restoran yang berjaya adalah, pertama dan terpenting, mengenai makanan. Restoran anda harus mempunyai kumpulan resipi yang menyenangkan pelanggan anda dan dapat disiapkan oleh kakitangan dapur. Anda juga boleh memilih untuk menawarkan spesial yang berubah-ubah yang memberikan pelbagai untuk kakitangan dan pelanggan anda. Bahan-bahan haruslah berpatutan dan dibeli dalam kuantiti yang anda boleh bergerak dengan cukup pantas untuk mengekalkan kesegaran, tetapi tidak begitu cepat sehingga anda kehabisan.

Pengalaman Makan

Sekiranya restoran hanya menyediakan makanan, mereka tidak akan berbeza dengan bahan makanan atau kedai makanan. Sebagai pemilik restoran, anda juga mesti memberikan pengalaman makan yang cukup baik untuk memikat pelanggan keluar dari rumah mereka. Dekorasi mestilah hangat dan menarik, tempat duduk harus selesa, dan muzik dan pencahayaan harus meningkatkan pengalaman makan tanpa mengalihkan perhatian daripadanya. Kakitangan menunggu mesti prihatin dan sopan, siap dan dapat memenuhi keperluan pelanggan tanpa mengganggu.

Mengesan Wang

Sebagai pemilik restoran, anda mesti merancang dan mempertahankan konsep yang cukup masuk untuk membayar bil, dan anda juga mesti menyimpan rekod dana yang tepat dan terkini yang mengalir masuk dan keluar dari tempat anda, seperti rekod penjualan dan resit pembelian. Catatan ini diperlukan untuk tujuan cukai, dan juga memberikan maklumat penting mengenai sama ada anda mencapai matlamat kewangan anda atau membelanjakan terlalu banyak bahan, tenaga kerja, iklan atau sewa.

Mengeluarkan Perkataan

Tidak kira seberapa baik makanan anda, anda tidak akan berjaya sebagai pemilik restoran melainkan anda membiarkan calon pelanggan mengetahui siapa anda dan apa yang anda tawarkan. Walaupun iklan cetak jarang merupakan pelaburan yang bermanfaat bagi pemilik restoran, terdapat banyak pendekatan pemasaran yang lebih murah, seperti menjaga blog, memberi penghargaan kepada pelanggan tetap untuk rujukan dan melaksanakan program pemasaran afiliasi dengan perniagaan yang serupa. Papan tanda yang jelas dan kelihatan dapat menjadi strategi pemasaran yang penting juga, menyampaikan konsep anda dengan jelas dan menarik lalu lintas berjalan.