Bagaimana Menilai Risiko dalam Projek

Setelah anda selesai merancang skop, garis masa, anggaran, tugas dan tonggak projek anda, masih ada banyak perancangan yang perlu dilakukan. Pengurus projek yang berjaya adalah orang yang merancang ke depan untuk perkara yang tidak dijangka dan menilai kemungkinan kesan risiko masa depan terhadap keseluruhan projek. Libatkan pasukan anda dalam proses untuk memastikan anda telah mengenal pasti semua kejadian buruk yang boleh berlaku sehingga anda mempunyai semua perkara yang dilindungi.

1

Kenal pasti peristiwa yang boleh berlaku sepanjang hayat projek yang akan memberi kesan buruk terhadapnya. Kesan buruk adalah yang boleh menyebabkan projek melebihi anggaran, ketinggalan tarikh akhir atau gagal sama sekali. Risiko projek ini boleh datang dari pelbagai faktor, termasuk manusia, operasi, reputasi, prosedur, alam, kewangan, teknikal, politik dan lain-lain. Risiko operasi, misalnya, adalah bagaimana gangguan bekalan akan mempengaruhi projek, sementara risiko semula jadi berpunca dari bencana alam.

2

Pindahkan risiko kepada pihak berkepentingan luaran jika boleh. Sekiranya anda telah mengenal pasti masalah rantaian bekalan sebagai risiko yang berpotensi, anda mungkin mempertimbangkan untuk memindahkannya ke pakar perolehan atau operasi syarikat.

3

Utamakan risiko yang telah anda kenal pasti. Beri peringkat setiap risiko dari segi kesan, seberapa besar kemungkinan atau tidaknya ia benar-benar akan berlaku dan seberapa baik anda dapat mengawal kejadian tersebut sekiranya ia berlaku. Semasa menilai kesan risiko, pertimbangkan bagaimana ia boleh mempengaruhi skop, anggaran dan garis masa projek. Sekiranya sesuai, tentukan berapa banyak risiko yang perlu ditanggung oleh syarikat sekiranya berlaku.

4

Hitung pendedahan risiko berdasarkan impak, kebarangkalian dan kebolehkendalian. Nilaikan masing-masing pada skala yang anda tentukan, seperti tidak signifikan hingga kritikal atau tinggi hingga rendah. Walaupun wajar untuk memberi penekanan pada risiko yang boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan pada projek, jika risiko itu tidak signifikan dengan kebarangkalian kecil untuk benar-benar berlaku, anda harus fokus pada risiko lain.

5

Gunakan strategi penghindaran dan pengurangan risiko. Mulakan dengan mengkaji skop projek anda dan hilangkan kepingan yang tidak penting untuk berjaya. Semasa anda mengecilkan skop, anda mungkin mendapati banyak risiko yang dikenal pasti tidak lagi relevan. Untuk risiko yang mempunyai tahap pengawalan yang tinggi, buatlah rancangan bagaimana anda dapat mengurangkan risiko kejadian tersebut dan meminimumkan kesannya jika ia berlaku.

6

Buat strategi luar jangka, kadang-kadang disebut "Rencana B." Berikan setiap risiko kepada satu anggota pasukan yang akan melihat petunjuk atau gejala risiko sepanjang projek ini. Ini akan membantu anda mengenali risiko berkembang sejak awal, memberi anda peluang untuk meletakkan kemungkinan sebelum berlakunya kritikal. Kenal pasti kemungkinan itu, atau bagaimana anda akan mengatasi kesan risiko semasa ia berlaku.