Cara Menguji Pemacu Keras untuk Kerosakan Berpotensi

Pemacu keras komputer anda akan gagal. Ini adalah fakta yang boleh anda harapkan. Apabila berlaku, kemungkinan lebih baik daripada rata-rata bahawa ia akan membawa data perniagaan anda ke kuburan dengannya. Sandaran data yang kerap dapat mengurangkan kesan kegagalan pemacu. Menyedari tanda-tanda pemacu yang tidak sihat dan menggantinya sebelum gagal adalah pendekatan yang lebih baik yang membolehkan anda mengurangkan risiko kehilangan data dengan ketara.

1

Dengarkan pemacu semasa boot dan operasi. Bunyi penggilingan atau bunyi clunking yang keras sering kali menjadi tanda keausan. Segera buat sandaran dan ganti pemacu yang menghasilkan bunyi mekanikal kuat berterusan semasa operasi.

2

Perhatikan mesej ralat yang menunjukkan fail yang rosak atau saling bersilang. Waktu boot yang tidak normal juga merupakan petunjuk masalah pemacu. Lokasi fail disimpan dalam jadual peruntukan fail. Jadual ini memerintahkan pengawal pemacu di mana untuk mencari fail individu pada cakera. Aktuator atau kepala baca-tulis yang rosak atau gagal adalah penyebab sukar untuk mencari atau membaca fail dan folder.

3

Jalankan utiliti baris perintah "CHKDSK". Sekiranya anda tidak selesa menjalankan program dari command prompt, buka Windows Explorer dan klik kanan ikon pemacu. Klik "Properties" di menu pop-up dan klik tab "Tools" di tetingkap Properties. Klik butang "Periksa Sekarang" dan program Periksa Cakera memberi anda pilihan untuk memperbaiki kesalahan secara automatik dan mencuba pemulihan sektor buruk. Klik butang "Mula" untuk mula memeriksa cakera. Setelah selesai, ringkasan hasil imbasan dipaparkan. Perbezaan antara kedua kaedah ini ialah utiliti baris perintah secara berterusan menampilkan maklum balas semasa disk sedang diperiksa sementara kaedah yang didorong oleh menu hanya menampilkan ringkasan hasil.

4

Pasang dan jalankan utiliti diagnostik pengeluar cakera keras anda. Apabila program pemeriksaan cakera Windows menunjukkan sektor hilang, buruk atau rentas silang, muat turun dan jalankan utiliti diagnostik pemacu. Pengilang menyesuaikan program ini untuk spesifikasi pemacu mereka dan mereka menghasilkan laporan terperinci mengenai prestasi cakera yang diharapkan dan sebenarnya.

5

Teliti aplikasi Windows pihak ketiga yang memeriksa kesihatan cakera keras anda. Sekiranya anda mempunyai tanggungjawab penyelenggaraan untuk beberapa komputer, salah satu aplikasi ini mungkin lebih senang daripada memuat turun diagnostik khusus pengeluar untuk setiap pemacu di setiap komputer. Check Drive adalah program percuma yang boleh anda jalankan pada drive suspek untuk memeriksa statusnya sekarang. HDD Health adalah program percuma lain yang berjalan di latar belakang dan terus memerhatikan keadaan pemacu anda. Penyelesaian komersial yang memberikan pemantauan berterusan dan pemeriksaan tempat seperti Pemeriksa Keras Altrix Soft juga tersedia. Ini hanya beberapa utiliti diagnostik yang ada.