Apa Kepentingan Melibatkan Pengurusan Tahap Atas dalam Latihan?

Dalam perniagaan kecil anda, latihan mungkin menjadi tanggungjawab pengurus pertengahan, atau bahkan penyelia latihan yang berada di bawah pengurusan pertengahan, tetapi anda boleh mendapat manfaat daripada melibatkan pengurusan atasan dalam latihan pekerja. Elakkan salah komunikasi dan terputus usaha dengan berunding dengan pihak atasan ketika merancang dan melaksanakan program latihan untuk tenaga kerja anda.

Keselarasan dengan Nilai

Pengurusan peringkat atasan sering berfungsi sebagai pengawas untuk nilai syarikat. Pengurus pada tahap ini menghabiskan banyak masa untuk memastikan usaha syarikat sejajar dengan keseluruhan visi untuk perniagaan. Pengawasan ini dapat berlaku dengan berkesan ke program latihan. Pengurus peringkat atasan dapat menyemak kaedah dan hasil latihan untuk memastikannya sesuai dengan nilai dan visi yang sedang Anda berusaha untuk menjadi kenyataan.

Kemahiran Penting

Pengambilan pekerja sering mengeluh bahawa lulusan kolej kekurangan kemahiran yang diperlukan syarikat. Begitu juga, pengurusan peringkat atasan dapat mengetahui dengan jelas kemahiran yang diperlukan syarikat untuk berkembang, dan dapat menyampaikan keperluan tersebut kepada orang-orang yang merancang program latihan. Ini akan membantu pelatih membuat program yang memberikan panduan praktikal untuk pekerja supaya mereka dapat memberikan sumbangan yang relevan kepada syarikat. Di samping itu, pelatih tidak perlu membuang masa untuk maklumat dan kemahiran yang ketinggalan zaman yang ditinggalkan kerana perubahan fokus pada bahagian pengurusan atasan.

Melihat Organisasi sebagai Keseluruhan

Pekerja dalam latihan yang mempunyai input dari pihak atasan dapat dengan lebih mudah melihat syarikat secara keseluruhan. Pandangan dari atas ke bawah mengenai pengurusan atasan yang mungkin difokuskan oleh pekerja yang fokus pada pekerjaan mereka sendiri, dan meletakkan usaha mereka dalam konteks organisasi yang lebih besar. Pengurusan peringkat atasan dapat meningkatkan usaha latihan dengan memberi input bagaimana mereka melihat gambaran yang lebih besar dan bagaimana pandangan itu mempengaruhi pekerjaan setiap pekerja.

Arah Baru

Pengurusan peringkat atasan sering mengetahui inisiatif syarikat baru sebelum disampaikan kepada orang yang bertanggungjawab dalam latihan. Eksekutif dapat membantu pelatih menyesuaikan tujuan latihan mereka untuk menampung arah baru yang akan diambil syarikat dalam masa terdekat. Dengan cara ini, pekerja akan bersedia menghadapi perubahan dengan kemahiran dan pengetahuan yang membantu syarikat bergerak menuju matlamat baru.

Pengawasan

Apabila pengurusan peringkat atasan menunjukkan minat dalam latihan, ini menunjukkan bahawa para eksekutif bertanggungjawab terhadap prestasi syarikat di semua peringkat. Pekerja menerima mesej bahawa orang-orang di peringkat atasan mengambil berat tentang setiap aspek syarikat, dan ingin membuat dasar dan prosedur yang paling berkesan untuk seluruh tenaga kerja.