Pembiayaan Hutang Vs. Pembiayaan Pajakan

Seperti setiap pengusaha, anda kadang-kadang akan mendapatkan wang tunai dan menghadapi persoalan bagaimana membiayai pembelian peralatan baru, kereta syarikat atau perkara lain yang diperlukan dalam perniagaan. Terdapat dua cara utama untuk melakukan ini. Anda boleh mengeluarkan pinjaman bank, atau menyewa barang yang diperlukan.

Teori Trade-Off

Teori trade-off menyatakan bahawa sewa dan hutang pada dasarnya sama mempengaruhi syarikat. Mereka adalah pertukaran yang seimbang sehubungan dengan kegunaan dan perbelanjaan tertinggi. Ini berdasarkan tanggapan bahawa sebarang pembayaran tetap boleh, dari masa ke masa, menjadi beban bagi syarikat untuk menyokong semasa masa ekonomi yang sukar. Lebihan pembayaran sewa tetap atau hutang akan menyebabkan kredit syarikat menurun, mengakibatkan kos pinjaman lebih tinggi pada masa akan datang.

Kelebihan Cukai

Syarikat yang mempunyai pajakan memperoleh kelebihan cukai dari pajakan tersebut. Sekiranya pajakan peralatan, keseluruhan pembayaran pajakan dapat ditolak dari pendapatan kena cukai syarikat anda. Sekiranya anda memiliki peralatan secara langsung, anda akan menghapuskannya hanya mengikut jadual susut nilai yang panjang. Dengan menyewa, anda dapat menghapuskan peralatan dengan lebih cepat, memberikan penghapusan tahunan lebih besar. Terdapat peraturan IRS yang ketat yang mengatur perlakuan pajak sewa, jadi periksa terlebih dahulu dengan akauntan atau pengacara cukai anda sebelum menyewa.

Arbitraj Faedah Cukai

Syarikat yang mempunyai banyak pajakan - peralatan, mesin, kereta, trak, kontena perkapalan, komputer - dapat menjual kelebihan cukai berlebihan dan tidak dapat digunakan yang dihasilkan oleh semua pajakan tersebut. Kaedah untuk melakukan ini melibatkan mencari syarikat lain yang memerlukan penghapusan cukai. Syarikat itu, pemajak, akan membeli mesin dan menyewanya kepada syarikat pertama, pemajak. Pemajak akan menjual kelebihan cukai tambahannya kepada pemajak dalam bentuk pembayaran sewa yang lebih rendah. Ini adalah transaksi yang rumit yang harus ditangani oleh peguam atau akauntan cukai anda.

Faedah Pajakan

Menyewa peralatan berfungsi dengan baik sekiranya anda berada dalam perniagaan di mana teknologinya sentiasa berubah. Membeli peralatan yang akan menjadi usang dalam beberapa tahun adalah masalah yang dapat dielakkan dengan pajakan jangka pendek yang membolehkan anda mengemas kini peralatan anda pada akhir setiap pajakan. Sekiranya peralatan anda memerlukan penyelenggaraan berkala, atau rusak dengan mudah, sewa yang disertakan dengan penyelenggaraan dan pembaikan lebih baik daripada membeli peralatan secara langsung menggunakan pinjaman bank, dan membayar penyelenggaraan dan pembaikan di samping pembayaran hutang.