MS Word: Respons Pencetak Perlahan

Bagi perniagaan yang bergantung pada Microsoft Word, masalah percetakan dapat memberi kesan yang besar terhadap produktiviti dan harus ditangani secepat mungkin. Masalah mengenai pencetakan lambat dari aplikasi boleh disebabkan oleh pemacu pencetak yang sudah usang atau rosak, tetapan dalam Word atau masalah dengan dokumen atau dokumen yang anda cuba cetak.

Pemacu Pencetak

Sekiranya anda melihat prestasi pencetakan yang perlahan dari aplikasi lain dan juga Word, masalah pemacu pencetak adalah penyebabnya. Putuskan sambungan pencetak dan copot pemasangannya melalui Panel Kawalan untuk membersihkan fail dan tetapan yang ada untuk unit, kemudian muat turun dan jalankan versi terbaru pemacu dari laman web pengeluar. Pasang semula pencetak untuk memasang semula peranti. Proses ini menerapkan pembetulan pepijat terbaru dari pengeluar, meningkatkan keserasian perkakasan dan perisian dan mengoptimumkan konfigurasi pencetak.

Tetapan Perkataan

Versi Word terkini merangkumi tetapan pencetakan latar belakang yang terdapat pada dialog Pilihan. Ini membolehkan anda mula bekerja semula dengan segera, tetapi dapat melambatkan proses pencetakan jika terdapat sedikit memori percuma. Melumpuhkan pilihan ini dapat meningkatkan masa pencetakan. Menetapkan semula kunci pendaftaran yang digunakan oleh Word untuk merujuk kepada pencetak juga dapat membantu. Untuk melakukan ini, jalankan "Regedit" dari menu Mula dan hapus kunci Data yang terdapat di bawah "HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office [nombor versi] \ Word." Kunci dihasilkan secara automatik pada masa Word bermula.

Isu Dokumen

Dokumen yang sangat panjang dan rumit memerlukan masa untuk memproses dan mencetak. Sekiranya ini menjadi masalah, pisahkan dokumen menjadi fail yang berasingan atau kurangkan jumlah gambar dan ilustrasi jika mungkin. Fon yang hilang dalam dokumen juga boleh menyebabkan kelewatan semasa mencetak. Font boleh diuruskan dari bahagian Penampilan dan Pemperibadian pada Panel Kawalan. Jika Anda bekerja dengan jenis file selain dokumen Word asli, beralih ke program lain untuk memaparkan dan mengeluarkan file dapat mengurangi waktu yang diperlukan untuk memproses dan membuat dokumen, sehingga mempercepat pencetakan sebagai hasilnya.

Penyelesaian Masalah Lebih Lanjut

Microsoft menyediakan alat Fixit yang disesuaikan, yang dapat secara otomatis mengesan dan memperbaiki masalah yang berkaitan dengan pencetak dengan Office, yang dapat diunduh secara percuma (lihat pautan di Sumber). Muat turun dan jalankan alat ini jika masalah percetakan berterusan. Sekiranya anda menggunakan pencetak Wi-Fi, masalah dengan jaringan yang perlahan dapat mempengaruhi masa pencetakan - pertimbangkan untuk memindahkan pencetak lebih dekat ke penghala yang menyokong jaringan, atau menghubungkan pencetak ke penghala (atau komputer rangkaian) secara langsung.