Perkara & Perkara yang Tidak Perlu Dibentuk dalam Pasukan

Membangunkan dasar dan prosedur yang mendorong kerja berpasukan membantu meningkatkan produktiviti kakitangan, mewujudkan kaedah melatih pekerja baru dengan lebih cepat dan membantu meningkatkan semangat pekerja. Suasana kerja berpasukan juga dapat membantu mengurangkan konflik dalaman dan mendorong aliran idea pekerja. Dengan memahami apa yang perlu dan tidak boleh dilakukan dalam membina pasukan, anda boleh membuat kaedah yang berkesan bagi pengurus anda untuk mempromosikan tempat kerja koperasi.

Dapatkan Input

Taktik yang digunakan untuk mendorong kerja berpasukan tidak boleh dianggap statik. Mereka harus menjadi dasar dinamik yang diperhalusi secara berkala untuk memastikannya terkini dan relevan. Adakan perjumpaan bulanan berkala dengan pengurus anda untuk mendapatkan input mengenai seberapa baik program berjalan dan perubahan apa yang dapat dibuat untuk mewujudkan pasukan yang lebih kuat. Tinjau kakitangan sekali setiap suku tahun untuk mengetahui bagaimana perkembangan pasukan dalam syarikat dan buat kotak cadangan yang dapat digunakan oleh pekerja untuk terus menerus memberikan idea mereka.

Tetap Teratur

Kumpulan kerja boleh menjadi paling berkesan apabila mereka mempunyai tujuan yang ditentukan dan memahami alat yang dapat mereka gunakan untuk mencapai tujuan tersebut. Semasa anda membina pasukan di tempat kerja, tetap teratur mengenai kumpulan kerja apa yang dikembangkan, apakah tujuan mereka dan bagaimana memantau kemajuan. Pasukan yang merasa seolah-olah berjaya mencapai tujuan mengembangkan rasa bangga dalam kerja mereka yang memperkuat ikatan pasukan. Syarikat boleh menggunakan hasil kerja berpasukan yang dipantau untuk membantu mewujudkan pasukan yang lebih berkesan dan meningkatkan produktiviti lebih jauh.

Jangan Abaikan Kekuatan dan Kelemahan

Sebahagian daripada pembinaan pasukan belajar bergantung pada rakan sepasukan untuk menyelesaikan tugas tepat pada waktunya dan di bawah anggaran. Galakkan ahli pasukan meluangkan masa untuk memahami kekuatan dan kelemahan masing-masing dan menerapkan kemahiran tersebut pada situasi praktikal. Semakin rakan sepasukan menonjolkan kemahiran masing-masing dan belajar untuk menguatkan kelemahan, semakin yakin anggota pasukan berkembang antara satu sama lain dan semakin cekap pasukan.

Jangan Biarkan Konflik Berlama-lama

Kemungkinan konflik akan meletus dalam pengaturan pasukan mana pun. Konflik boleh memecahkan pasukan dan merosakkan kemampuannya untuk menjadi produktif. Anggota pasukan dan pemimpin tidak boleh membiarkan konflik berlanjutan. Setelah masalah antara ahli pasukan dikenal pasti, ia harus segera diatasi oleh ketua pasukan. Konflik yang dibenarkan berlama-lama dapat mulai merebak ke seluruh pasukan dan boleh menjadi bencana.